Wednesday, November 21, 2012

@Teresekok Akan Ke Sekinchan, Selangor?

Baru-baru ini penulis telah bertemu dengan beberapa orang sahabat dari Pakatan Rakyat dimana isu - isu politik semasa menjadi topik perbualan kami, khususnya suasana politik di Wilayah Persekutuan dan Selangor.

@teresakok akan berpindah ke Sekinchan?

Penulis difahamkan, kini terdapat beberapa masalah di dalam DAP terutamanya isu penaamaan calon bagi PRU - 13. Dari perbualan penulis dengan sahabat-sahabat, satu nama sering disebut ialah ahli parlimen kontroversi dari Seputeh, Teresa Kok, yang kini Pengerusi DAP Selangor.

Teresa Kok, penulis difahamkan mempunyai tujuh (7) jawatan di dalam DAP, Kerajaan Selangor dan Kerajaan Persekutuan. Tujuh jawatan tersebut adalah:

Member of Parliament for Seputeh (with allowance and salary)
Kinrara Assembly woman (with allowance and salary)
Selangor Senior executive Councillor (with allowance and salary)
Director of PKNS (with allowance and salary)
Selangor DAP Chief
National DAP organizing secretary
Wanita DAP national secretary

Baca lanjut disini

Disebabkan isu ini, pada beberapa minggu yang lalu Karpal Singh telah mencadangkan agar setiap ahli DAP hanya bertanding satu kerusi sahaja, samada DUN atau pun Parlimen. Namun. Karpal Singh telah dihentam Teresa Kok dan dikatakan berfikiran kolot dan ketinggalan zaman(Baca disini)

Namun, rupa - rupa nya sebab utama Karpal Singh menyuruh ahli DAP, terutamanya Teresa Kok memilih satu kerusi sahaja adalah kerana beliau mahu anak beliau, ahli parlimen Puchong, Gobind Singh Deo untuk bertanding di Seputeh.

Difahamkan pihak DAP Puchong tidak yakin mereka dapat mengekalkan kerusi P103 itu kerana Barisan Nasional (BN) sudah diterima semula oleh penduduk Puchong.

Walau bagaimanapun Teresa Kok yang juda ADUN Kinrara juga tidak confident untuk bertanding di Kinrara dan dikatakan mahu kekal di Seputeh atau pun ke Pulau Pinang.

Persoalannya sekarang, adakah Karpal Singh akan berjaya meletakkan anak beliau di Seputeh atau pun Teresa Kok, anak didik Lim Kit Siang akan kekal?

Wallahualam,

Namun sebagai orang Islam hendaklah kita menilai betul - betul sama ada adakah kita mahu DAP memegang tampuk pemerintahan atau pun kekalkan status quo seperti sekarang?

Renung - renungkanlah

Sumber : KL Chronicle

No comments:

Post a Comment

komen² anda akan dipublish setelah disahkan..

terima kasih daun keladi..
esok² sudi la komen lagi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...