Saturday, March 31, 2012

Jom Padam Elektrik & Lampu


Masanya untuk memadamkan lampu dan elektrik selama 1 jam bagi menjayakan program Earth Hour seluruh dunia.


Lagi 1 jam bukak lah semula suis tu. Tido pun sodap ni hehe

Jom Earth Hour Malam Ini


Malam ni jom kita bersama² join program tahunan seluruh dunia, Earth Hour.

Masa : 830 malam - 930 malam (1jam)
Tarikh : 31 Mac 2012
Lokasi : Di mana jua anda berada

Tak rugi pun kita padamkan lampu dan elektrik selama sejam untuk mengurangkan penggunaan elektrik dan juga membantu menyelamatkan bumi.

Nak tau lebih lanjut, baca sendiri kat laman web rasmi Earth Hour.


Friday, March 30, 2012

Rahsia Bersih 3.0 Bocor

Saya dapat maklumat ni daripada rakan blogger bahawa penganjur Bersih 3 suku bakal melakukan perkara ini pada waktu tersebut.



Contoh diambil daripada India.


Pihak penganjur masih lagi mencari siapakah yang ikhlas dan rela melakukan perkara ini nanti.

Baca lagi selanjutnya kat sini.

Perempuan Cantik Berkeinginan Kahwin Lelaki Kaya

A reply from CEO of J.P. Morgan to a pretty girl seeking a rich husband A young and pretty lady posted this on a popular forum: 



Title: What should I do to marry a rich guy? 

I'm going to be honest of what I'm going to say here. I'm 25 this year. I'm very pretty, have style and good taste. I wish to marry a guy with $500k annual salary or above.

You might say that I'm greedy, but an annual salary of $1M is considered only as middle class in New York. My requirement is not high. Is there anyone in this forum who has an income of $500k annual salary? Are you all married?

I wanted to ask: what should I do to marry rich persons like you? Among those I've dated, the richest is $250k annual income, and it seems that this is my upper limit.

If someone is going to move into high cost residential area on the west of New York City Garden(?), $250k annual income is not enough.

I'm here humbly to ask a few questions:
1) Where do most rich bachelors hang out? (Please list down the names and addresses of bars, restaurant, gym)
2) Which age group should I target?
3) Why most wives of the riches are only average-looking? I've met a few girls who don't have looks and are not interesting, but they are able to marry rich guys.
4) How do you decide who can be your wife, and who can only be your girlfriend? (my target now is to get married)

Ms. Pretty


A philosophical reply from CEO of J.P. Morgan: 

Dear Ms. Pretty,
I have read your post with great interest. Guess there are lots of girls out there who have similar questions like yours. Please allow me to analyse your situation as a professional investor.

My annual income is more than $500k, which meets your requirement, so I hope everyone believes that I'm not wasting time here.

From the standpoint of a business person, it is a bad decision to marry you. The answer is very simple, so let me explain.

Put the details aside, what you're trying to do is an exchange of "beauty" and "money" : Person A provides beauty, and Person B pays for it, fair and square.

However, there's a deadly problem here, your beauty will fade, but my money will not be gone without any good reason. The fact is, my income might increase from year to year, but you can't be prettier year after year.

Hence from the viewpoint of economics, I am an appreciation asset, and you are a depreciation asset. It's not just normal depreciation, but exponential depreciation. If that is your only asset, your value will be much worse 10 years later.

By the terms we use in Wall Street, every trading has a position, dating with you is also a "trading position".
If the trade value dropped we will sell it and it is not a good idea to keep it for long term - same goes with the marriage that you wanted. It might be cruel to say this, but in order to make a wiser decision any assets with great depreciation value will be sold or "leased".

Anyone with over $500k annual income is not a fool; we would only date you, but will not marry you. I would advice that you forget looking for any clues to marry a rich guy. And by the way, you could make yourself to become a rich person with $500k annual income.This has better chance than finding a rich fool.

Hope this reply helps.

Signed,
J.P. Morgan CEO




Pengajaran : Cantik tak semestinya pandai dan pandai tak semestinya cantik

#Lynas : Anti Lynas Ada Penaja Asing Rupanya



Pihak pembangkang khususnya PKR telah menjadikan isu kilang memproses nadir bumi di Gebeng, Pahang yang dibina oleh Lynas Malaysia Sdn Bhd sebagai isu politik.

Penyokong pembangkang serta rakyat tempatan telah digembeleng sejak setahun lalu untuk menentang projek tersebut.

Tujuan utamanya ialah untuk menutup kilang Lynas yang yang menelan belanja dan pelaburan asing lebih RM700 juta bagi negeri Pahang.

Bermacam-macam tohmah dan dakwaan dilemparkan terhadap projek tersebut antara lain bahawa projek tersenut membahayakan rakyat Pahang serta alam sekitar kerana kononnya risiko bahan buangan beradioaktif hasil pemprosesan bahan mentah nadir bumi yang dilombong dari Australia.

Bagaimana pihak kerajaan pusat dan kerajaan negeri termasuk semua agensi yang bertanggungjawab dalam pelesenan dan pemantauan kilang tersebut telah memberi jaminan bahawa kilang tersebut selamat dan tidak berisiko tinggi seperti mana yang didakwa oleh pembangkang.

Malah ahli parlimen Hulu Langat, Dr Che Rosli Che Mat yang merupakan pakar kajian nuklear telah mengesahkan tapak loji memproses nadir bumi Lynas adalah selamat dengan pemantauan yang mengikut prosedur.

Sekaligus kenyataan yang datangnya dari seorang pakar dan professional seperti Dr Che Rosli menyanggah dakwaan-dakwaan berbaur politik dan tidak berasas daripada kumpulan kempen anti-Lynas yang diketuai oleh Ahli Parlimen Kuantan, Fuziah Salleh.


Jika dikaji sejarah kempen anti-Lynas, agak menghairankan mengapa DAP yang juga rakan kongsi PKR dan PAS dalam Pakatan Rakyat membantah penubuhan jawatankuasa bagi menilai penubuhan kilang Lynas.

DAP mahu menampakkan bahawa parti itu tidak anti-pembangunan dan pelaburan tetapi secara senyap dan sembunyi memberi dokongan kuat kepada kempen tersebut.

Ini terbukti dengan kehadiran dalam setiap demonstrasi dan bantahan yang diadakan sama di Kuantan atau di Kuala Lumpur.

Lebih daripada 90 peratus yang hadir terdiri daripada ahli dan penyokong DAP, hanya segelintir kecil penyokong PKR dan PAS menyertai mana-mana perhimpunan anti-Lynas.

Ini membuktikan bahawa wujud agenda tersembunyi yang tidak mahu didedahkan oleh DAP.

Menurut sumber dalaman kempen anti-Lynas sendiri, Fuziah dan kuncu-kuncunya mampu menerajui kempen mampu bertahan lebih setahun kerana sokongan dana yang besar.

Dana tersebut dikatakan diberikan oleh sebuah negara Asia yang juga merupakan antara pengeluar terbesar nadir bumi dunia.

Kalau tidak masakan Fuziah dan kumpulan anti-Lynas yang besar mampu mengadakan kempen yang tersusun dan teratur, malah mampu membawa aktiviti-aktiviti mereka hingga ke Australia.

Semuanya ini memerlukan kewangan yang besar dan pembiayaan hanya mampu diberi oleh pihak yang mempunyai kepentingan dan berasa terancam dengan wujudnya kilang Lynas di Gebeng.

Ertinya DAP dan PKR telah menjadi kuda tunggangan negara asing untuk menjejaskan ekonomi dan iklim pelaburan Malaysia.

Tindakan Fuziah dan kumpulan anti-Lynas bolehlah dianggap sebagai usaha khianat terhadap negara mereka sendiri dan sudah tentunya pihak berkuasa harus menyiasat sumber dana yang diperolehi serta agenda tersembunyi pembangkang dengan menggunakan rakyat yang dipergunakan.

PAS telah menghidu agenda jahat PKR dan DAP dan oleh kerana itu sejak awal algi telah menunjukkan sikap dingin terhadap usaha menentang projek tersebut.


Hakikatnya kempen anti-Lynas adalah contoh yang menjadi bukti kukuh bahawa dakwaan pihak pembangkang sememangnya menerima dana asing bagi mewujudkan ketidakstabilan politik di negara ini.

Pembangkang akan menggunakan apa jua cara untuk merampas kuasa politik sekalipun bersekongkol dan didokong dana besar negara asing.

Artikel Kiriman email dari pembaca


Sumber : Panglima Perang Cyer - http://www.penembak-tepat.com/2012/03/fuziah-salleh-dapat-dana-anjur-kempen.html


Sent from my Samsung Galaxy Tab 10.1

Thursday, March 29, 2012

Kebakaran Di KLCC

Khabar dari sahabat blogger The KL Chronicle sebentar tadi.

Ada berlaku sedikit kebakaran di dalam pusat membeli belah Suria KLCC. Menurutnya lagi kejadian didapati berlaku dalam gedung I-Setan (bukan I ni yg setan tp Anwar Ibrahim yg setan)

Apa-apa pun tiada kehilangan dan kemalangan jiwa berlaku. Juga tiada berlaku huru hara ketika kejadian dan semasa orang ramai diarahkan mengosongkang preMis tersebut.

Cuma hari ini, pekerja yang berada di KLCC boleh balik awal.

Tu saje lah nak lapor petang ni.

Jentera Pemuda Bandar Tun Razak Sudah Sedia!!~ @rizalmanmokhtar @LokmanAdam @umbkl

GEMPUR !!

Alhamdulillah, selepas Pelancaran Jentera UMNO Wilayah Persekutuan tempoh hari di Stadium Titiwangsa oleh YAB Tan Sri Muhyiddin Yassin, Timbalan Perdana Menteri. Rujuk sini sekitar majlis pelancaran tersebut.

Semangat anak muda Kuala Lumpur khususnya dari Parlimen Bandar Tun Razak semakin membuak².

Datuk Rizalman

Ucapan Ketua Pemuda UMNO Bandar Tun Razak & Wilayah Persekutuan, Datuk Rizalman Dato Mokhtar yang mengingatkan kepada jentera Pemuda UMNO supaya mempersiapkan diri menghadapi sebarang bentuk ancaman kepada parti dan calon Barisan Nasional (BN) pada Pilihanraya Umum akan datang.

Pemimpin muda ini juga mengingatkan kepada keseluruhan jentera bahawa aspek disiplin & kesetiaan kepada parti merupakan perkara asas dan terpenting bagi setiap perjuangan terutama dalam perjuangan merampas semula Parlimen yang baru kali pertama tewas.


Saudara Exco Pemuda UMNO Malaysia, Lokman Noor Adam turut memberi ucapan semangat kepada jentera mengenai kepentingan BN untuk mengambil semula Parlimen Bandar Tun Razak daripada dibiarkan saja tanpa pembelaan Ahli Parlimen sekarang, Tan Sri Khalid Ibrahim



Ucapan bersemangat dari wakil jentera Pemuda UMNO Bandar Tun Razak menguatkan dan menaikkan semangat peserta² yang terlibat pada program Kursus Jentera Pilihanraya Pemuda UMNO Bandar Tun Razak.


Jentera Pemuda UMNO Bandar Tun Razak sudah bersiap sedia. Bagaimana dengan anda?

Jom jadi kawan Pemuda UMNO Bandar Tun Razak.
Facebook - Pemuda Bandar Tun Razak


GEMPUR 124 = Tawan Semula Parlimen 124 Bandar Tun Razak

Subsidi Kerajaan Bukti Rakyat Diutamakan


Kenaikan harga barangan utama dalam pasaran pada masa sekarang adalah satu fenomena dunia dan bukan disebabkan oleh kegagagalan kerajaan kepimpinan Datuk Seri Najib Tun Razak mengawal seperti didakwa oleh pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab. Negara-negara yang mengamal ekonomi bebas seperti Malaysia tidak dapat elak dari fenomena duni tersebut. Malah, negara-negara maju di dunia, seperti Singapura, Australia, UK, USA, Jepun, Eropah dan lain-lain negara, didapati lebih tertekan dengan fenomena ini daripada Malaysia. Malaysia boleh dikatakan berjaya menetapkan harga barang-barang keperluan harian dalam kadar yang munasabah atau berpatutan dengan bantuan subsidi daripada kerajaan. 

1. Pada tahun 2010, kerajaan kepimpinan Dato' Seri Mohd.Najib Tun Razak , telah membelanjakan RM 10.32 bilion sebagai subsidi untuk mempastikan rakyat mampu membeli barang-barang keperluan asas seperti gula,tepung gandum, minyak masak, beras ST15, petrol RON 95, disel dan LPG gas seperti berikut seperti dalam gambar di atas

Rakyat kini dapat membeli barangan keperluan asas dengan harga yang berpatutan atau lebih rendah daripada harga sebenarbarangan tersebut dalam pasaran bebas. Subsidi kerajaan telahmengurangkan harga barangan tersebut supaya golongan pendapatan rendah mampu membeli barangan tersebut untuk kegunaan harian.


Walaupun kerajaan sedar bahawa pendekatan subsidi akan mengurangkan kadar pertumbuhan ekonomi dalam satu sistem ekonomi bebas seperti Malaysia, kerajaan terus menyediakan subsidi untuk barangan tertentu yang disifatkan sebagai pendekatan rationalisasai subsidi untuk barangan keperluan asas supaya kumpulan dan golongan pendapatan rendah mampu membeli untuk menyara hidup. Pendekatan ini juga dianggap sebagai satu transformasi dalam pengurusan subsidi mengambil kira kepentingan rakyat dan pertumbuhan ekonomi negara.


Sebelum rakyat terpengaruh dengan dakwaan pihak –pihak tidak bertanggungjawab terhadap kenaikan harga barang-barang keperluan, marilah kita sama-sama melihat mekanisme penetapan harga barangan dalam pasaran bebas dan baik buruknya subsidi kepada pertumbuhan ekonomi sesebuah negara.


2. Bagaimanakah harga barangan di tetapkan dalam ekonomi bebas?


· Secara umumnya, harga barangan yang dikeluarkan dalam sesebuah negara yang mengamalkan ekonomi bebas adalah ditetapkan berteraskan pada mekanisme faktor Permintaan dan Penawaran.(Rujuk carta Model Permintaan dan Penawaran )


· Kedudukan ekonomi yang terbaik (perfect situation) adalah apabila Permintaan (Demand) bersilang dengan Penawaran (Supply) ataupun Demand intersects with Supply.


· Sekiranya harga barangan di berikan subsidi oleh kerajaan, pengeluar barangan keperluan tidak akan kerja kuat untuk menambahkan kuantititi pengeluaran, tidak akan mengenalkan inovasi , tidak berpeluang untuk kreativiti, kurang kompetitif, tidak akan memperkenalkan teknologi baru.


· Malah, pengeluar baru tidak akan didorong menyertai pasaran supaya mempertingkatkan kadar pembangunan ekonomi.


· Subsidi yang beleluasa akan merencatkan mekanisme pasaran (market mechanism). Malah subsidi akan melambatkan pembangunan ekonomi negara. (economic growth) .


3. Sekiranya wujudkan pasaran bebas tanpa subsidi, pasaran dijangka akan diperluaskan kerana ramai pemain ekonomi atau pengeluar akan memasuki pasaran untuk mengeluar barang-barang keperluan rakyat. Ini akan meningkatkan penawaran dan peningkatan penawaran pula akan mengurangkan harga barangan dalam pasaran. Peningkatan pengeluaran akan mengurangkan harga barang yang dikeluarkan . Harga rendah barangan pula akan membantu barangan tersebut diekspot ke luar negara. Dengan itu, harga barangan dapat dikurangkan secara otomatik.


4. Sekiranya harga pasaran dapat dikurangkan, maka barangan keluaran negara boleh di pasarkan dalam pasaran antarabangsa.Peningkatan pengeluaran juga akan membuka peluang pekerjaan. Kedudukan ekonomi ini akan membantu meningkatkan pendapatan dan mengurangkan kemiskinan dikalangan rakyat. Pelaburan akan bertambah.Sumber kewangan untuk negara meningkat (tax). Suasana sedemikian akan mempercepatkan ( triggers off ) pembangunan ekonomi negara.


KELEMAHAN PENINGKATAN SUBSIDI SECARA BERTERUSAN


· Tidak akan wujud peningkatan ekonomi (No economic growth)
· Tidak akan wujud peluang pekerjaan baru (No new employment opportunities)
· Kurang hasil negara (less revenue)
· Kekurangan hasil Negara akan menimbulkan kekurangan sumber kewangan untuk membiayai program –program pembangunan sosial seperti pendidikan, kesihatan dan sebagainya malahKEMAMPUAN KERAJAAN TERUS MENYEDIAKAN SUBSIDI.


IMPAK KEPADA EKONOMI NEGARA


· Hutang negara meningkat
· Kerajaan tidak dapat menyediakan perkhidmatan dengan cekap dan berkesan kepada
rakyat
· Suasana ekonomi lembab akan menimbulkan huruhara dalam negara
· Masalah sosial akan berleluasa akibat kurang pendapatan dan pekerjaan.
· Rakyat akan kehilangan kesejahteraan hidup (happiness) sekiranya peluang pekerjaan terhad (Contoh : France, Greece, Portugal, Ireland)


5. Memandangkan keburukan faktor subsidi kepada pertumbuhan ekonomi, rakyat di negara-negara maju masing –masing sanggup membayar harga yang ditetapkan oleh faktor permintaan dan penawaran untuk membeli barangan dan perkhidmatan agar ekonomi negara mereka bertumbuh dengan segar.




6. Harga barangan dijangka terus naik dalam pasaran dunia dalam pada masa yang terdekat kerana dunia dilanda dengan pelbagai masalah seperti cuaca buruk, pergolakan politik di negara -negara Dunia Arab, tuntutan kenaikan gaji oleh pekerja, pertambahan permintaan dan kurangan pengeluaran sektor pertanian. Maka indeks CPI dijanga juga dijangka naik dan ini akan menyebabkan kenaikan barangan di semua negara termasuk Malaysia.


Justeru itu, rakyat Malaysia perlu sedar terhadap keburukan subsidi kepada pertumbuhan ekonomi dan tidak mudah terpedaya dengan dakwaan pihak-pihak yang tidak bertanggungjawan untuk menghabiskan dana kerajaan untuk menyediakan subsidi .





Sent from my Samsung Galaxy Tab 10.1

Wednesday, March 28, 2012

Pemimpin & Rakyat Berpisah Tiada

Apa pandangan anda tentang 2 gambar di bawah ini.


Tenung gambar Najib dan rakyat ini puas² dan anda compare kan dengan di bawah ini.


Anwar juga begitu rapat dengan rakyat. Tetapi rakyat negara luar iaitu China kah kah kah


Program JASA Prihatin WP Di Bandar Tun Razak @rizalmanmokhtar @umbkl


Pagi ini dilangsungkan program JASA Prihatin Wilayah Persekutuan.

Kawasan sasaran kali ini di Parlimen Bandar Tun Razak, Kuala Lumpur.

Hadir sama sebagai penggerak program Penolong Pengarah JASA Wilayah Persekutuan, Tuan Syed Ahmad Lokman.



Yang Berbahagia, Datuk Rizalman Dato Mokhtar Ketua Pemuda UMNO Bandar Tun Razak dan Wilayah Persekutuan turut sama menyampaikan sumbangan kepada golongan yang memerlukan.

Pada program ini seramai 45 orang penerima telah dikenal pasti dari cawangan-cawangan UMNO sekitar Bandar Tun Razak.



10 orang daripada jumlah di atas, disampaikan secara terus ke rumah peneriman.

Terima kasih JASA atas rasa prihatin kepada penduduk Bandar Tun Razak.



Sent from my Samsung Galaxy Tab 10.1

Inilah Pengorbanan Anggota @PDRMsia @HishammuddinH2O

Menonton video ini berulang kali, sayu hati saya melihat anggota Polis yang dirempuh oleh sebuah bas di CIQ, checkpoint imigresen Johor Bahru.

Bas tersebut dipandu laju semasa membelok susur (mungkin laluan lori & bas shj) ke kanan melanggar seorang anggota Polis trafik sebelum melanggar sebuah lori di hadapannya.

Lihat video di bawah.



Takziah kepada keluarga mangsa, Koperal Ismayuddin Ismail, 50 tahun.

Inilah harga pengorbanan yang terpaksa dibayar oleh 120,000 anggota Polis Malaysia setiap hari demi menjamin keselamatan dan keamanan negara.

Kepada anggota Polis seluruh negara, teruskan berkhidmat dengan agama, bangsa dan negara tercinta.


Al Fatihah
kepada arwah dan seluruh perajurit yang telah berjuang demi negara Malaysia

Tuesday, March 27, 2012

Penyampaian Komputer Riba 1 Malaysia @NajibRazak @rizalmanmokhtar @umbkl @Khalid_Ibrahim


Petang tadi telah diadakan Majlis Penyampaian Komputer Riba 1 Malaysia kepada pelajar² sekolah seluruh Parlimen 124 Bandar Tun Razak, Kuala Lumpur. Majlis diadakan di Kompleks Sukan, Bandar Tun Razak.


Komputer riba tersebut telah disampaikan oleh Yang Berbahagia, Datuk Rizalman Dato Mokhtar, Ketua Pemuda UMNO Bandar Tun Razak dan Wilayah Persekutuan dan beberapa kepimpinan negeri yang turut hadir menjayakan program ini.


Seramai 820 orang pelajar dipilih berdasarkan rekod pencapaian pelajaran di sekolah dan juga terdiri daripada anak² keluarga yang kurang berkemampuan.

Ini merupakan salah satu lagi inisiatif dan penghargaan yang disampaikan oleh kerajaan kepada rakyat. Semua golongan tetap dipandang kerajaan.




Tahniah Barisan Nasional terus berbakti demi kesejahteraan anak bangsa dan negara tercinta.

BN Bagus~

Sumber gambar : Mazlan Wahab & Simon Sim Btr

Seks Dalam blog

Blog anda suka hati anda

Ya itu hak anda sebagai blogger.

Tapi saya agak pelik sekarang ni mengapa terlalu ramai blogger yang sealiran dengan saya gemar sangat meletakkan gambar, cerita berunsurkan lucah, seks, porno dan lain² perkara yang agak tak molek terpapar di blog masing².


Ohhh mungkin nak panaskan cerita atau nak tambah viewers atau juga mungkin nak pancing pembaca untuk singgah melihat di dalam blog masing² atau nak mengejar ranking?

Ya saya akui, itu hak masing² dan cara tersendiri mempromosi blog. Mungkin ada sesetengah tajuk, gambar dan video yang diletakkan dalam artikel tertentu memang ada kaitan dengan cerita yang hendak disampaikan.


Contohnya seperti video seks Anwar Ibrahim, itu tak mengapa. Kerana dia seorang manusia yang patut diperangi kerana menggugat keutuhan agama Islam, keharmonian bangsa dan juga keselamatan negara (ini pendapat saya bukannya fatwa saya keluarkan).

Saya bukannya seorang blogger yang hebat ataupun yang terbaik antara blogger² ternama yang lain.

Cuma saya ingin menasihati agar kurang²kan meletakkan cerita lucah, seks dan porno di dalam blog tu. Kita sendiri tak tau siapakah pembaca kita. Tambahan pula, ada blogger yang bertuan (dibayar). Jangan malukan tuan (bos) kalian.

Bagi pembangkang, itulah sebabnya mereka melabelkan blogger UMNO sebagai blogger UMPORNO.


Blog anda suka hati anda

Malang Bagi Selangor, Ada Speaker Bodoh

Apa lah punya bengap Speaker Dewan Undangan Negeri Selangor yang mengirim message / mesej kepada ahli dewan mengenai peringatan kepada exco² negeri supaya memberikan hujah² yang terbaik pada sidang hari ini.

Kebodohan Speaker, Teng Chang Kim mengundang padah apabila mesej tersebut sampai di tangan Datuk Dr Hasan Ali yang merupakan ADUN Bebas kah kah kah.


Rentetan dari kebodohan tuan Speaker telah membuatkan Adun² Barisan Nasional bertindak keluar parti dewan sebagai tanda protes terhadap tindakan berat sebelah Speaker.


Kandungan teks seperti di atas,

"This is possibly the last winding up sessions for exco, opportunity to talk about our success in the past 4 years like way Yaacob is doing now"

Menarik bukan kenyataan tersebut. 

Apabila bercakap mengenai kejayaan terhebat kerajaan Pakatan Selangor, saya teringat satu komen di dalam blog ini yang diterima sebentar tadi mengenai artikel Bukti Kerajaan BN Bagus.

Komen tersebut seperti gambar di bawah.


"Dahulu bila BN perintah, lesen perniagaan pasar malam senang untuk dimohon atau renew. Harga kutipan sampah juga murah RM3 sepetak. Sekarang Barisan Alternatif memerintah. Harga RM4, nak renew lesan pun macam² cerita.

Nak ssm (suruhanjaya syarikat malaysia), gambar, surat dari persatuan pasar malam dan macam². Dulu sebelum menang diorang kata nak tolong rakyat tetapi memang tak boleh percaya lagi pada diorang. Ini baru meniaga pasar malam. Belum lagi perniagaan yang lain².

Tak pa la, nanti election 2012. Saya pasti pangkah BN, saya tak minat pun pasal politik ni. Tapi saya menyokong orang yang menyenangkan dan menolong para peniaga kecilan seperti saya ini. Saya harap BN dapat merampas kembali kerusi DUN Lembah Jaya dan Pandan.

Buruk² BN, diorang ada kelebihan tersendiri. Ini kali pertama saya akan mengundi tahun ini 2012. Semoga BN berjaya. Roxxo Kristus, 27 Years -Ampang"


Saya percaya pemberi komen ini bukan dari bangsa Melayu. Ternyata sekali, kaum lain pun mempunyai perasaan meluat dengan janji² yang pernah ditawarkan Pakatan Haram.






Sampai Bila Culik & Hilang Akan Selesai?

Sekarang ni seakan trend ataupun sudah menjadi budaya masyarakat Malaysia kehilangan anak.

Saban minggu, kita akan mendengar, membaca dan melihat artikel ataupun pengumuman kehilangan anak yang disangka diculik oleh pihak tertentu.

Saya kerap menerima BBM dan sms daripada ramai kenalan yang memohon dipanjangkan pengumuman pencarian anak hilang.

Kemudian tidak sampai seminggu, anak tersebut telah dijumpai di rumah ibu saudara, ibu angkat, kawan dan di mana saja. Sebab musabab kehilangan : merajuk dan ingin kebebasan.

Tapi sampai bila rasanya, masyarakat Malaysia akan terus dihantui permasalahan ini?

Masyarakat tidak melihat kes-kes sebegini sebagai kesalahan dan kesilapan ibu bapa tetapi mereka melihat dari sudut keselamatan sejagat. Yakni kelemahan menjaga keselamatan yang terletak kepada Polis.

Tak pasal-pasal pulak. Disebabkan kealpaan keluarga sendiri, Polis dipersalahkan kerana lemah menangkis kes-kes penculikan yang acap kali berlaku kini. Tanggapan ini salah.

Seharusnya soal keselamatan sejagat ini tidak boleh diletakkan atas bahu Polis sahaja. Semua pihak harus dan wajib memainkan peranan bersama membanteras permasalahan ini.

Ibu, bapa dan penjaga adalah orang yang harus dipersalahkan. Seperti dalam cadangan saya sebelum ini;

Mana-mana ibu bapa yang menjumpai semula anak mereka dalam masa seminggu seperti yang dilaporkan hilang kepada Polis. Perlu dikenakan denda kecuaian menjaga anak. Denda minimum RM500 sebagai pengajaran.

Pihak Jabatan Kebajikan Masyarakat juga boleh diberikan peranan memberi khidmat kaunseling dan nasihat kepada anak-anak bermasalah ini.

Sudah pastinya, saya dan masyarakat di luar sana tidak mahu perkara sebegini terus mengganggu fikiran rakyat Malaysia.

Biar ibu, bapa dan keluarga terasa susah. Asalkan tidak menyusahkan orang lain.

Monday, March 26, 2012

Rasa Macam Nak Hentak Kepala Kat Dinding

Saya nak ajak para pembaca sekalian untuk berimaginasi satu perkara.

Cuba bayangkan anda sedang dalam keadaan kelam kabut menyelamatkan anak, isteri, mak, harta benda dan dokumen² penting ketika berlakunya kejadian banjir.

Keesokkannya anda telah dipindahkan ke dewan orang ramai atau ke penempatan sementara mangsa banjir. Dengan keserabutan kepala mahu memikirkan nasib keluarga, harta benda dan menganggar kerugian yang dialami.

Tiba² muncul seorang badut yang cuba menceriakan anda.


Dan muka badut tersebut dari dekat kelihatan seperti di bawah ini.


Jika anda merupakan mangsa banjir, apakah tindakan spontan anda masa itu?

Dong Zong & Permintaan Rasis


Mohon baca artikel di bawah dari sahabat blogger saya, The Kuala Lumpur Chronicle.

Yesterday there was a demonstration in Kajang attended by approximately 7,000 people, whom majority are Chinese to show their displeasure and anger against the government for what they "failing to solve the problems of Chinese school and educations which has fastered for over 40 years". Their main dissatisfaction of Dong Zong are:

1. Lack of teachers in Chinese primary school. 
2. Government placing Non - Chinese speaking teachers as a stop gap measure. 

Dong Zong members at the event
Further to that, the demonstration by Dong Zong yesterday also passed four (4) resolution which were for the Education ministry to:

1. Immediately transfer out all teachers who do not have the required SPM Chinese language qualification from Chinese primary school. 

2, Conduct special courses for Chinese language teachers who have taught Bahasa Malaysia or English for at least three (3) years so that they are qualified to teach all three (3) languages.  

3. Reform the teachers training syllabus so that more qualified chinese-speaking teachers can be trained to fulfill needs of chinese school. 

4. Review the Education Act to ensure that vernacular schools are accorded equal status and safeguarded as an integral part of national education system . 

These are all the demands by Dong Zong which i managed to summarize. it is also in today's from page Thesun newspaper. Let's go through one by one of the demands/resolution by Dong Zong and let me show you have racist this association is. 

Point Number 1:

Lack of teachers in Chinese primary school.  

What does it mean: It is actually not lack of teachers, its the lack of CHINESE teachers in primary schools. OK you tell me, how many Chinese in this country wants to become teachers? the pay is very little and the work is a lot. They are more interested to do business or what not. So who is to blame here? the government? just because the Chinese does not want to become teachers, you cannot force them to. Its a free country for god sake. By the way are there any Chinese teachers out there who is without work?

Point Number 2:

Government placing Non - Chinese speaking teachers as a stop gap measure

What does it mean: What the hell, first you complain lack of teachers, when the government listen to your problems and provide Malay and Indian teachers as a stop gap measure to ensure teaching can be continued, you complain. What do you want the government to do? there is just not enough Chinese teachers in the country. So do we import this teachers from China? 

Now lets have a look at Dong Zong's referendum that was passed yesterday:

Referendum No 1:

Immediately transfer out all teachers who do not have the required SPM Chinese language qualification from Chinese primary school.  

What does it mean: The "Teachers" they are mentioning here is all the Malay and Indian teachers who had sacrifice their careers and obey orders by the Education ministry to go to these Chinese school and teach. Now you want them remove, does this solve the problem? No right, once this teachers are removed you will still face shortage of teachers!

 Referendum No 2:

Conduct special courses for Chinese language teachers who have taught Bahasa Malaysia or English for at least three (3) years so that they are qualified to teach all three (3) languages.   

What does it mean: Why is there a need to conduct special courses for this teachers? They are already Chinese language teachers. Are their Bahasa Malaysia and English so bad that they need additional special courses? If Yes, why have they been allowed to teach Bahasa Malaysia and English in the first place? Can Dong Zong answer this?


Referendum No 3:

Continue read here.

Selamat Hari Polis 205 Tahun @PDRMsia


Mungkin tidak terlambat kepada saya untuk mengucapkan Selamat Menyambut Ulangtahun ke 205 kepada seluruh anggota, kepimpinan, warga dan keluarga Polis DiRaja Malaysia (PDRM)

Semoga tahun² akan datang, PDRM bertambah mutu dan unggul di persada dunia.

Hapuskan Rasuah, Polis Bertambah Efisyen


Penduduk Seputeh Wajib Tukar UNDI Kepada BN

Kehadiran lebih 1000 masyarakat berbilang kaum di program ini menunjukkan minat yang mendalam kepada BN Seputeh.

Masyarakat Seputeh sudah muak dengan gelagat MP Teresa Kok yang sering kali hilang dan tidak pernah turun kawasan. Beliau sering tidak turun kawasan dengan alasan sibuk di Selangor, tetapi di Selangor pula tidak juga nampak batang hidun beliau dalam membantu masyarakat Selangor.


"Teresa Kok bukan seorang yang pandai, saya tengok Puan Nicole senang-senang boleh kalahkan Teresak, saya kenal Teresakok semasa saya jadi MP dahulu" - Dato Alwi

Teresa Kok sememangnya tidak pernah mahu membalas budi orang-orang Cina yang sudah memberi Undi kepada beliau saban tahun, semenja beliau menjadi MP Seputeh beliau mengamalkan cara "Official Complaint" sahaja akan di layan oleh pejabat MP. Ini lah standard Masyarakat Cina bagi pandangan Teresa Kok.


Semalam di Taman Salak Jaya, Seputeh. Ceramah BONGKAR julung-julung kali telah diadakan. Kali ini, Seputeh dikunjungi oleh YB Dato Alwi Che Mat, ADUN Kok Lanas merangkap Ketua DUN Pembangkang BN Kelantan.

Puan Nicole Wong juga dijemput sebagai penceramah bagi mewakili BN Seputeh bagi memberi ceramah kepada majoriti penduduk Cina di sekitar Seputeh.


"Saya bekerja di sebelah sini dan Banny di sebelah sana, Seputeh satu kawasan yang besar dan kami tak mampu buat semua kerana MP Teresa Kok tidak buat kerja" - Nicole Wong

Sudah masanya kita memikirkan kembali apa yang diperjuangkan oleh DAP semasa memerintah, mereka hanya tahu memecah belahkan masyarakat Malaysia dan sering pergguna memperjuangkan nasib kaum Cina kerana mahu meraih Undi.

Kerajaan BN janji untuk mendirikan 16 Sekolah Cina dan sudah buat 14, tinggal 2 sekolah tidak dapat dilaksanakan kerana Isu TANAH dimana Teresa Kok tidak memberi kebenaran.

Masyakat Cina harus sedar bahawa BN sudah menjaga keamanan negara ini, dan kebaikkan dari keamanan ini telah menjadikan masyarakat Cina boleh berniaga dan kaya di bumi Malaysia. Orang Cina tidak boleh hidup tanpa orang Melayu, Melayu juga tidak boleh hidup tanpa orang Cina begitu juga dengan orang India.

Permainan DAP yang hanya memperjuangkan nasib orang Cina dan tidak menerima Negara Islam, dan PAS pula memperjuangkan Negara Islam dan tidak menerima Malaysian Malaysia jelas menunjukkan mereka mempunyai agenda yang amat besar perbezaannya.


Ini ditulis dalam Perlembagaan Parti DAP dan PAS.

Baca lagi di sini.

 

Saturday, March 24, 2012

Solidariti Mahasewel Menyerah Kalah


Apa lagi yang tak mereka tak puas hati ni sebenarnya?

Semalam bertempat di pejabat Kementerian Pengajian Tinggi, Putrajaya. Segerombolan (100 org katanya sedangkan ade 20 org je) mahasewel berhimpun bagi menyuarakan bantahan mereka berkenaan penangguhan pilihanraya kampus.

Pada petang tersebut, seorang balaci mahasewel berjaya menyampaikan memorandum bantahan kepada Setiausaha Politik Menteri Pengajian Tinggi.

Bagaimanapun harapan mereka untuk menyerahkan memorandum kepada Dato Seri Khaled Nordin tidak kesampaian.


Dalam pada itu juga, mereka turut menyampaikan batu nisan sebagai tanda simbolik kepada penghujung dan kehancuran Solidariti Mahasewel Malaysia (SMM).

Ini perkara yang baik untuk semua pihak. SMM tidak lagi bersuara selepas ini.

Malaysian Insider Kantoi Menipu Rakyat

I would like to congratulate Datuk Seri Jamaluddin Jarjis for having the balls and guts in responding to a malicious and Inaccurate article in the Malaysian Insider recently. The article had stated various sources from the government providing information on the topic of the coming General Election, which was all lies and utter rubbish. The letter below is from Datuk Seri Jamaluddin Jarjis requesting Malaysian Insider to remove the article and provide an apology to him. 


Responded to The Malaysian Insider lies in less than 12 hours


Editor
The Malaysian Insider
I refer to the article titled Five issues holding up likely June polls, say sources, written by your good self and published on the Malaysian Insider portal on 23 March, 2012.
In that article, you reported that, "Barisan Nasional (BN) strategists have listed five issues that need to be solved to garner greater support for the ruling coalition in a general election that several government officials say could be held as early as June."
You further wrote:
"It is learnt that Datuk Seri Jamaluddin Jarjis, who is the BN manifesto committee chairman, briefed editors and correspondents in the New Straits Times Press group of papers on Tuesday over the issues."
You then proceeded to quote an unnamed source as saying, "JJ gave a briefing and listed the issues but he was coy about the date".
This "briefing" was then confirmed by yet another unnamed source who also "said Jamaluddin had also mentioned June as the earliest date for a general election."
I wish to state categorically here that I had never conducted such a briefing for NST editors. As a matter of fact, I was never present at any such briefing.
I wish to also state categorically that I was never "coy" about a possible election date and that I have also never stated that June would be the earliest date for a general election. This is absolute fabrication on your part.
A further fabrication was your addressing me as Chairman of the BN Manifesto Committee – a position that I do not hold and have never been appointed to.
Based on the absolute absence of any truth in your report as far as my so-called briefing to NST editors is concerned, I can only conclude that your unnamed sources have lied to you or are absolutely unreliable or simply do not exist or have simply attempted to deflect from their identity.
In either case, it is also obvious that you have failed in your journalistic duty of trying to verify the truth of your information, choosing instead to run your story despite the absence of any sort of concrete evidence to prove your allegations.
In the process, you have dragged my name into your web of lies and have caused me undue inconvenience in having to defend the truth.
I am therefore demanding that you remove the posting with immediate effect and also run an apology for your article of untruths. I also reserve the right to institute further action against you and your newspaper.
Lastly, I find it most unfortunate that a newspaper which claims to offer "an unvarnished take on events and personalities in Malaysia" and one that claims to have among their readers "Malaysians who crave for balanced and serious reporting on issues", can take such a lax attitude towards the authenticity of its information and the credibility of its sources.
Jamaluddin Jarjis
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...