Friday, January 10, 2014

Pihak Sumber Manusia #HongLeong Boleh Tolong Jawab Tak Berkenaan Larangan Solat Terhadap Pekerja Muslim Oleh Pengurusan #WismaHongLeong Bank #1Malaysia @NajibRazak @dsjamilkhir


Semenjak artikel berkenaan Hong Leong Bank tidak membenarkan staf Islam mengerjakan solat fardhu diterbitkan, pelbagai kenyataan dan komen balas yang saya terima. Ada yang berunsurkan negatif, tidak kurang juga memberikan komen positif dan menyelar artikel terbitan blog ini.

Boleh rujuk di sini artikel tersebut.

Saya menulis daripada hasil percakapan antara saya dan seorang pekerja di sana yang tidak berpuas hati dengan pihak pengurusan berkenaan isu yang dibangkitkan. Salah satu daripadanya ialah pihak pengurusan tidak membenarkan staf Islam menunaikan solat fardhu di dalam Wisma Hong Leong, Jalan Perak. Namun respon yang saya baca dan perolehi, banyak datangnya daripada negeri² lain dan bukannya datang sendiri daripada pihak pengurusan ataupun department Sumber Manusia, Wisma Hong Leong itu sendiri.

Dalam masa yang sama juga terdapat pelbagai kenyataan yang dikeluarkan oleh NUBE yang kononnya mewakili staf² yang dianiaya oleh Hong Leong tetapi dakwaan NUBE lebih bersikap mengambil kesempatan atas peluang kesempatan yang terbuka.

Pertamanya, NUBE cuba mengelirukan perjuangan mempertahankan hak staf dan mempertikaikan keupayaan pihak ketiga dalam membantu permasalahan diutarakan ini. Umum mengetahui, Wisma Hong Leong tak benarkan staf mendirikan solat dalam premis mereka tetapi mengapa pula NUBE mengeluarkan kenyataan yang bertentangan dengan isu sebenar.

Mengapa NUBE melalui Sinar Harian tidak menyatakan lokasi bank yang dimaksudkan berlaku insiden pekerja Islam tidak dibenarkan solat tersebut. Seterusnya NUBE melalui Timbalan Presiden, Abd Jamil Jalaludeen spin cerita lagi menyalahkan Kementerian Sumber Manusia, pihak berkuasa dan UMNO kerana gagal mengatasi masalah ini.

Kenyataan yang dikeluarkan pada 8 Januari 2014, Sinar Harian
Keduanya, apa kena mengena dengan UMNO dalam isu yang dibawakan oleh NUBE ini?

Hanya kerana UMNO berjuang mempertahankan kalimah Allah dan Islam, maka terus dicop sebagai GAGAL untuk membantu. Tapi ingin saya bertanyakan pada NUBE, adakah mereka menggunakan saluran yang betul untuk mengetengahkan isu ini atau adakah NUBE hanya sekadar cuba untuk menggunakan pengaruh politik.

Adakah NUBE tidak cukup hebat dan kuat untuk membawa isu ini naik ke pihak atasan?

Alang² dah buka isu pembabitan politik, teringin juga saya nak bertanya, apakah kesimpulan daripada hasil lawatan Tian Chua semasa bantahan ini dilangsungkan daripada penghujung tahun lepas?

Adakah Tian Chua sekadar datang dan melepaskan batuk di tangga sahaja kemudian mencadangkan NUBE meminta bantuan daripada UMNO?


Bukan saya nak mencari salah mana² pihak tetapi tujuan saya ketengahkan isu ini kerana Islam fahaman dan Agama saya anuti. Apabila pihak yang berkepentingan sengaja menghalakan kesalahan kepada UMNO, saya harus mempertahankan parti saya perjuangkan selama ini walaupun tiada langsung kedengaran RESPON daripada biro² sewajibnya daripada Wanita, Pemuda ataupun Puteri UMNO. Mungkin mereka tidak membaca Sinar Harian ataupun tiada pihak yang ke hadapan menyuarakan hal ini

Berkenaan dengan kenyataan balas di dalam akhbar Sinar Harian, jelas sekali ianya tidak menepati seperti yang diperlukan oleh para pembaca dan rakyat Malaysia amnya. Saya sertakan di sini,


Sama ada saya terlepas pandang kenyataan kedua daripada NUBE ataupun pihak Hong Leong yang salah faham, saya sendiri tidak pasti. Kerana jawapan yang diberikan hanya mewakili cawangan di Kelantan dan Kuantan, bukannya di Wisma Hong Leong, Kuala Lumpur. Sedangkan hal yang berlaku hanyalah di Wisma ini saja, (jika saya tidak silap).

Ohhh mungkin pegawai yang terlibat hanya membaca tajuk blog ini saja ataupun sekadar mendengar daripada pihak lain berhubung isu ini. Ingin saya tekankan di sini, pihak Hong Leong perlu mengeluarkan sendiri kenyataan rasmi daripada pengurusan di Wisma Hong Leong dan bukannya bank² cawangan mereka yang lain.

Nak cerita panjang pun tak guna tetapi pihak pengurusan Hong Leong harus lebih berhati-hati melihat bentuk persepsi yang dijana oleh NUBE bagi mengaburi pandangan mata rakyat berkenaan isu ini.

Kalau NUBE ikhlas nak membantu, kenapa NUBE tidak bawa isu ini ke tempat sepatutnya kerana jelas tertera dalam Akta Pekerja 1955 tiada diperuntukkan kewajipan kepada majikan untuk memberi kelonggaran kepada pekerja Islam menunaikan solat semasa waktu kerja.


NUBE patut perjuangkan isu ini terlebih dahulu jika ikhlas dan tidak menghalakan kesalahan kepada UMNO mahupun pihak yang lain hanya kerana tidak mendapat publisiti daripada media.

So agak² bila HR Hong Leong akan keluarkan kenyataan rasmi ??


P/s : ada juga kalangan rakyat cakap kenapa respon balas yang diterima datangnya daripada pegawai Melayu, mana pegawai² kaum lain yang sememangnya diketahui sebagai kaum terbesar mempunyai share di dalam bank ini.

1 comment:

 1. SYUKUR ALHAMDULILLAH dgn. KEBERANIAN JAIS walau k'jaan negeri begitu dajal MENGGERTAK JAIS - yg. JAIS harus TUNDUK mcm. KULI -si-KAPIR SAMSENG pd. k'jaan negeri PEMBANGKANG LIBERAL JAHANAM, terutamanya si KAPIR HARBI musuh ISLAM/Melayu dr. DAPBANGKAI, tentang hal-ehwal Islam/umatnya di masa hadapan, sedgkan Islam adalah agama Persekutuan dan Tanah Melayu kita ni NEGARA ISLAM!

  Inilah akibat kita terlalu bagi NAIK MUKA bangsa si PENDATANG KAPIR JAHANAM MUSUH ISLAM, yg. makin KURANG AJAQ kat Tanah Melayu PUSAKA nenek/moyang kita ni, dan tak pernah berterima kasih kita bagi depa MENUMPANG!

  Tapi kat Barat, si pendatang KAPIR HARBI dr. Malaysia ni, tahu pula jadi PENGECUT; tak pula nak paksa kaum Kristian bangsa Barat guna KALIMAH ALLAH utk nama Jesus, tuhan triniti si Kristian, termasuk dlm. injil-injil Barat! Dan NGO-NGO serta mana-mana rejim Barat-Zionis, terutamanya dr. kembar-kembar Israel JAHANAM, si rejim-rejim Jerman-Amerika-British-Peranchis, bukan main berani nak masuk campur [disyaki MENAJA PAP (S'pura)/DAP], asyik MELALAK mcm. ANJING KURAP kat Tanah Melayu dan seluruh dunia Islam, utk. menjatuhkan Islam serta membunuh umatnya dlm. Genocide, serta menjajah-merompak Dunia Islam yg melimpah minyak-gas kurniaan ALLAH SWT kita, menggunakan falsafah Barat-Zionis “demokrasi/hak asasi kesamaan –kebebasan mutlak (dsbnya)” - cuba rejim-rejim Barat ni paksa rakyat Barat mereka menggantikan nama Jesus dgn. Kalimah ALLAH, pasti ramai MENGAMUK mcm. si Nazi-Nazi Barat! Baru mereka tau! Dasar si Barat HIPOKRIT laknat - yg. mana kuasa politik dan ekonomi telah dikuasai Yahudi Zionis!

  Si Yahudi-Kristian Zionis (bukan Yahudi-Kristian tradisional/asal), sebenarnya adalah pengikut agama Syaitan melalui “Meja Bulat Illuminati-Freemason”, yg. ingin menubuhkan SATU k’jaan Syaitan “New World Order” di muka bumi ini, termasuk berpusat di Israel, negara dajal yg. ditubuhkan melalui pembunuhan beramai amat kejam (GENOCIDE) Bumiputera (Indigenous) Islam Palestin.

  Malangnya, tengok cara mereka juga MENGHASUT anak muda Islam/Melayu utk. menerima (di”brainwash”) idea Zionis Illuminati-Freemason ini, termasuk mengagungkan ejen –ejen KAPIR GANAS Mossad/CIA-MI6 dan pemimpin terkemuka Freemason cthnya Thomas Jefferson (terang-terangan di siri baru Sleepy Hollow), di Fox TV di Astro, melalui siri-siri NCIS, The Shield, Sleepy Hollow (bukan yg. filem, tapi siri baru) dsbnya!

  Makcik Sambal Belacan.

  ReplyDelete

komen² anda akan dipublish setelah disahkan..

terima kasih daun keladi..
esok² sudi la komen lagi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...