Wednesday, August 12, 2015

Korang Selalu Ker Berurusniaga Pakai USD Ni?


Concern & kecoh betul rakyat Malaysia dengan kadar mata wang negara. Tanpa berfikir panjang, mereka terus menyalahkan Perdana Menteri DS Najib Razak​ sebagai orang yang bertanggungjawab kepada penurunan kadar tersebut.

Peliknya orang kita ni hanya fikir Perdana Menteri & Menteri adalah satu jawatan yang sama dan diterajui seorang saja. Mentaliti rakyat hanya tahu mencari salah satu orang saja. Lebih baik takyah ada Menteri berportfolio kan.

Persoalannya :

1. Korang ni selalu shopping online dari website US ker?
2. Selalu ker berulang alik M'sia - US?
3. Ada ker buat import eksport barang M'sia - US?
4. Pernah beli makanan atau ubat²an dari US?
5. Pergi lunch tengahari jap lagi korang pakai USD ker?

15 comments:

  1. 2. Selalu ker berulang alik M'sia - US?

    ya kerap keluar negara -amat dirasai bila tukar rm ke usd juga dgn lain2 currency
    dulu 3.0/3.1/2 per usd1
    amat terasa bila tukar dlm bigger amount

    apa you bolih tlg

    ReplyDelete
    Replies
    1. you tolong kurangkan ke luar negara.. usah berlagak sgt.. nk buat mcm mana global economics climate gitu..u mau marah Najib kah?

      Delete
    2. Hahaahahaah, kan dah kena setepek! Hahahahahah

      Delete
    3. Anon 10:19 boleh tolong diri sendiri. Mulai sekarang ukur baju kat badan sendiri...

      Delete
  2. hihihi..knp backup sgt ni? dpt derma jugak ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bkn back up. Nak beri beri pencerahan pada orang bodoh tongong mcm kamu ni..

      Delete
  3. Bila kita beli imported goods, barang tu pon naik harga la. So, kecuali kita go local. Buy local stuff. Tu selalu melibatkan upper echelon juga la. Ujung2 orang bawahan tak la rasa sgt. Kecuali macam org ats ni. Tapi untung ade anak kerja overseas, suruh hantar duit balik sekarang...hohoho
    Umno cybertroopers, bila nak menghupload, check your facts first, baru org salute. Tapi kalo half-baked cam ni, uhhhhmmmm,...sorry!
    Ahh, lagi satu, kalo anak belaja overseas, memang terasa laa. kena hantar lbh RM.

    ReplyDelete
  4. eleh...ringgit jatuh kecoh satu msia..harga roti canai tetap rm1 jg...harga kopi tetap rm1 jg..harga rumah low cost tetap rm40k jg..harga beras tetap sama jg...nk ikan & sayur pun tetap turun naik ikut cuaca msia jg...

    nih....harga gold jatuh lagi teruk dari harga ringgit...ada ke org yg kecoh...agaknya depa mungkin salahkan UMNO jg yg sebabkan harga gold jatuh teruk....

    kesimpulan.....hampeh..org msia ni bangun pagi kejenya merungut jer....

    ReplyDelete
  5. Pendeknya akal blogger ni.... Bukan soal belanja harian guna US dolar ...soalnya import kita guna US dolar .... Contoh spairepart kereta...semua dah naik....aku tahu lah ...pasal aku terlibat harian dlm industri ni....industri lain mesti ade impak....
    Harap buka minda dan berfikir secara positif....

    ReplyDelete
  6. ada kilang spender ker kat malaysia? banyak barang keperluan memang ada buat kat malaysia ker?Beli minyak mentah pakai duit rm ker? akal tu pakai jgn duk jilat ja..global economics crisis? tengok rakan serantau la duit dorg jatuh ka naik...lagi sekali buka minda

    ReplyDelete
  7. Mmg x pegi us or beli brg us. Tapi kalau brg kat Malaysia pun naik bila RM jatuh. Agak2 la kalau nak tulis tu.

    ReplyDelete
  8. 0.7% je pengguna FB yg merupakan org menggunakan USD kot. Itupun jual beli online dan import eksport. Yg kecoh² dlm ni, semuanya kaki maki kerajaan. Butohlah suruh buka minda.

    # lunch guna USD tu mmg deep sgt haha

    caiyokk admin !

    ReplyDelete
  9. Cuba simpan bangang tu sikit admin....apa ingat semua jenis kerja makan gaji haram Dari najib mcm hg je ke???apa ingat negara kita ni export je ke??

    ReplyDelete
  10. Rakyat2 yang suka melatah dan terlompat2 dan tergaru2 kat atas tu pun penyumbang pada kejatuhan ringgit jugak. Seolah2 malaysia ni nak kiamat nak hancur. Pelabur pun dgr spekulasi yang lebih terlalu negatif macam ni mmg deme bungkuslah.
    Sesetengah rakyat skrg memang mengada2..tak pandai tapi ngaku pandai. Dan satu lagi penyakit yang tak dapat diubati...bodoh sombong yang amat. Kadang2 mcm org jahiliah pun ada..percaya sangat pada adu domba, fitnah dan enggan terima kebenaran.

    ReplyDelete
  11. Korang kalau nak komplain pasal ringgit jatuh pergi lah belajar sikit EKONOMI ASAS..
    masa SPM ada amik subject nie tak??
    kalau takde confirm ko nie budak2 aliran SAINS... otak bijak tapi........
    Citer senang je... ringgit jatuh pasal ALIRAN MATAWANG kita KELUAR lagi banyak daripada MASUK...
    Aliran matawang keluar semasa ada orang;
    1) mengIMPORT barang sampai berjuta2 (contoh kereta mewah)
    2) Pendatang Asing kirim duit kat kampung mereka setiap bulan
    3) dan macam2 lagi lah,,

    Aliran matawang masuk bila
    1) Kita EKSPORT
    2) Pelancong Asing Masuk
    3) dan.... er....er...


    so kesimpulan: Nilai IMPORT melebihi nilai EKSPORT..
    (Maka dalam bisnes kita sebenarnya dalam kerugian)
    jadi...belilah barangan buatan Malaysia
    dan elakkan daripada membeli barangan luar negara...
    (walaupun barang malaysia kurang baik sikit)
    ada korang kisah pasal benda nie??

    ReplyDelete

komen² anda akan dipublish setelah disahkan..

terima kasih daun keladi..
esok² sudi la komen lagi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...