Full Width CSS

Benarkah 10,000 Langkah Sehari Dapat Menyihatkan Badan? #FitBandarTunRazak


Berjalan kaki adalah sebahagian penting dalam kehidupan. Bagaimanapun, disebabkan pembangunan yang pesat di seluruh Malaysia, senaman berjalan kaki kini hampir menjadi sebahagian daripada sejarah kuno. Kementerian Kesihatan berhasrat untuk menghidupkan kembali aktiviti ini menerusi kempen 10,000 Langkah Sehari.

10,000 langkah adalah bersamaan dengan berjalan kaki anggaran 6 kilometer sehari dan hanya setelah anda berjalan melebihi 10,000 langkah, barulah anda dianggap sebagai seorang yang aktif dan sihat dari segi fizikal.

Walaupun jumlahnya agak besar dan mencemaskan, seseorang tidak perlu terus berjalan 10,000 langkah pada hari yang pertama. Cuba gunakan tangga dan elak menggunakan lif – ataupun eskalator di stesen LRT. Berjalan kaki ke pejabat dan jangan menaiki teksi. Jadikan berjalan kaki di taman sebagai rutin mingguan anda.

Amalan ini bukan sahaja membolehkan anda melakukan langkah yang diperlukan bagi memperoleh tubuh dan minda yang lebih sihat, malahan anda juga dapat menghirup udara yang bersih, segar dan nyaman.

Teruskan baca di sini.

Post a Comment

0 Comments