Full Width CSS

Kos Kerja Haji 2017 Kekal RM 9,980 @


Lembaga Tabung Haji (Tabung Haji) memutuskan untuk mengekalkan bayaran haji tahun depan pada kadar RM9,980 untuk setiap jemaah.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom bagaimanapun berkata, kos menunaikan haji secara muassasah meningkat kepada RM19,550 seorang berbanding RM18,890 seorang ketika ini berikutan kos penginapan, pengangkutan, makan minum dan lain-lain perkhidmatan yang turut bertambah.
“Maka subsidi haji akan meningkat kepada RM9,570 untuk seorang jemaah.

“Ini menjadikan jumlah subsidi yang bakal ditanggung oleh Tabung Haji adalah lebih RM200 juta pada tahun hadapan,” katanya.

Beliau menyatakan demikian dalam sidang akhbar selepas penutupan Muzakarah Haji Peringkat Kebangsaan Ke-33 Musim Haji 1438 Hijrah di TH Hotel & Convention Centre di sini hari ini.

Yang hadir sama Pengarah Urusan Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif Tabung Haji, Datuk Johan Abdullah; Pengurus Besar Kanan Tabung Haji, Datuk Syed Saleh Syed Abdul Rahman serta Pengerusi Jawatankuasa Komunikasi, Multimedia dan Tugas-Tugas Khas nege­ri, Ghazali Taib

Post a Comment

1 Comments

  1. Subsidy yg ditanggung oleh kerajaan dan sussidy ditanggung oleh Tabung haji adalah dua perkara berbeza. Setahu saya subsidy ditanggung oleh tabubg haji, bukan kerajaan. Nanti org akan buat persepsi yg org pergi haji diberi subsidy oleh kerajaan walhal tabubg haji yg tanggung subsidy dari keuntungan yg dibuat dlm pelaburan mereka..

    ReplyDelete

komen² anda akan dipublish setelah disahkan..

terima kasih daun keladi..
esok² sudi la komen lagi..