Thursday, June 8, 2017

[Video] Padan Muka 9 Pengganas Sulu Ceroboh Lahad Datu Dijatuhi Hukuman Mati


Mahkamah Rayuan hari ini memutuskan sembilan rakyat Filipina yang didapati bersalah melancarkan perang terhadap Yang di-Pertuan Agong dalam insiden pencerobohan Lahad Datu, Sabah, empat tahun lalu, dijatuhi hukuman mati.

Panel tiga hakim diketuai oleh Datuk Mohd. Zawawi Mohd. Salleh yang bersidang bersama Datuk Abdul Rahman Sebli dan Datuk Kamardin Hashim menetapkan demikian selepas membenarkan rayuan pendakwa raya.

Mereka terdiri daripada anak saudara kepada lelaki yang mendakwa dirinya Sultan Jamalul Kiram III, Datu Amir Bahar Hushin Kiram, 54; Julham Rashid, 70; Virgilio Nemar Patulada, 53; Salib Akhmad Emali, 64; Tani Lahad Dahi, 64; Basad H. Manuel, 42; Ismail Yasin, 77; Atik Hussin Abu Bakar, 46; Al Wazir Osman, 62.

Mahkamah mengekalkan sabitan dan mengubah hukuman penjara sepanjang hayat yang diputuskan oleh Mahkamah Tinggi Kota Kinabalu pada 26 Julai tahun lalu kerana melakukan kesalahan mengikut Seksyen 121 Kanun Keseksaan.

Anggota kumpulan pengganas itu disabitkan melakukan kesalahan itu di beberapa tempat berbeza di Kampung Bakau dan Kampung Peringi di Semporna, Kampung Madai di Kunat, Ladang Atlas 2 di Jalan Ulu Tungku dan Kampung Tanduo di Lahad Datu di antara 9 Februari 2013 dan 13 Mac 2013.


No comments:

Post a Comment

komen² anda akan dipublish setelah disahkan..

terima kasih daun keladi..
esok² sudi la komen lagi..