Full Width CSS

LGE Umum Kewangan Penang Paling Awesome Di Malaysia Tapi Mana Pampasan Mangsa Banjir? #Pray4Penang #LGExit


Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng berkata prestasi kewangan negeri ini adalah yang paling terbaik berbanding negeri² Barisan Nasional (BN).

Perbelanjaan projek hanya 55% sahaja daripada peruntukan disalurkan tetapi projek siap 99.9%. Perbelanjaan rendah disebabkan kerajaan negeri buka tender dan cari harga yang terbaik bagi menjimatkan wang demi rakyat.
Lebih 50% rakyat Pulau Pinang merupakan mangsa banjir kali ini. Sebelum ini pun ramai juga menjadi mangsa banjir tetapi takda pula kedengaran ganti rugi diberikan oleh kerajaan negeri kepada mangsa.

Kedua, kalau kerajaan negeri kata nak berjimat demi rakyat so mana pergi duit tu semua hari ini? Seharusnya duit yang 'dijimatkan' tersebut perlu digunakan atau disalurkan semula kepada rakyat.

Ketiga, kita belum sentuh bab duit peruntukan daripada kerajaan Persekutuan untuk Projek-Projek Tebatan Banjir seluruh negeri ini.

Inilah akibatnya bila Ketua Menteri atau pemimpin utama negeri bukan merupakan orang asal di sini kerana dia hanya tahu mengarahkan tetapi gagal dalam menjiwai perasaan rakyat di bawah.

Post a Comment

0 Comments