Full Width CSS

Campurtangan Inkues Kematian Anggota Bomba Adib, Tommy Thomas Wajib Letak Jawatan


Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia mendesak agar Tommy Thomas segera meletakkan jawatannya sebagai Peguam Negara berasaskan 10 SEBAB yang digariskan seperti berikut:(1) Pendedahan Puan Syazlin Mansur bekas peguam kepada Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) mengenai campur tangan Peguam Negara di dalam prosiding inkues kematian Allahyarham Adib selain wujudnya Afidavit yang difailkan oleh Jabatan Peguam Negara mendeposkan Allahyarham Adib tidak dipukul sedangkan prosiding inkues belum pun selesa, jelas menunjukkan betapa lemah dan kurang arifnya Tommy Thomas mengenai perjalanan inkues dan diragui kredibiliti beliau untuk menjalankan tanggungjawab secara bebas.

(2) Wujudnya pendakwaan terpilih dan pengguguran pendakwaan misalnya pengguguran sepenuhnya kes rasuah YB Lim Guan Eng walaupun prosiding mahkamah telahpun berjalan dan saksi-saksi telah mula memberi keterangan di mahkamah, jelas membelakangi prinsip ‘Rule of Law’ dan integriti sebagai Peguam Negara.

(3) Selaku Peguam Negara Tommy Thomas gagal memberikan nasihat undang-undang secara adil dan tuntas kepada KDYMM SPB Yang DiPertuan Agong dan Majlis Raja-Raja mengenai kesan dan impak Statut Rom dan Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) kepada Perlembagaan Persekutuan dan Raja-Raja Melayu.

(4) Selaku Peguam Negara, Tommy Thomas jelas tidak menghormati keputusan Majlis Raja-Raja Melayu dan Kerajaan Malaysia berkenaan Statut Rom dengan melibatkan diri dalam wacana awam yang secara terbuka mengkritik keputusan kabinet dan memperlekehkan Raja-Raja Melayu.

(5) Kegagalan Peguam Negara, Tommy Thomas untuk menasihati Perdana Menteri dan Yang DiPertuan Agong berhubung keperluan menubuhkan tribunal khas bagi menyiasat sama ada wujud salah laku oleh enam ahli Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) juga amat memalukan kerana akhirnya terbukti bersifat sia-sia dan tidak memberikan apa-apa kesan yang produktif malah berlakunya pembaziran masa serta sumber negara.

(6) Selaku Peguam Negara, Tommy Thomas telah melantik peguam luar, Sitpah Selvaratnam bagi mengendalikan kes kapal mewah Equanimity dengan bayaran upah yuran guaman yang amat tinggi iaitu sebanyak RM2 juta sedangkan penghakiman di dalam kes tersebut hanyalah penghakiman ingkar (default judgement) dan tidak melibatkan sebarang proses perbicaraan. Dalam isu ini juga, Tommy Thomas didapati menipu kerana bertentangan dengan kenyataan awal beliau bahawa peguam luar dilantik tanpa sebarang bayaran atau Pro-bono.

(7) Tindakan Tommy Thomas selaku Peguam Negara menggugurkan sepenuhnya beberapa kes berprofil tinggi yang melibatkan hubungan diplomatik negara tanpa alasan munasabah seperti kes penderaan yang menyebabkan kematian pembantu rumah Indonesia Adelina Jerima Sau dan juga kes yang melibatkan dua suspek warga Vietnam dan Indonesia dalam kes pembunuhan warga Korea Utara yang dipercayai sebagai Kim Jong Nam, abang kepada Pemimpin Korea Utara Kim Jong Un. Tindakan ini sekali lagi membelakangi prinsip 'Rule of Law' dan kedaulatan undang-undang negara.

(8) Tindakan Tommy Thomas selaku Peguam Negara membatalkan arahan untuk mendakwa peguam Siti Kassim yang didakwa menunjukkan isyarat lucah kepada seorang penonton di forum Rang Undang-undang Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) (Pindaan) 2016 (RUU 355) sekali lagi mencetuskan persepsi buruk terhadap kebebasan dan integriti Institusi Peguam Negara lantaran tularnya video tarian ‘twist’ Tommy Thomas dengan Siti Kassim tidak berapa lama sebelum kes itu digugurkan.(9) Tularnya satu audio rakaman perbualan Peguam Siti Kassim yang mendakwa beliau telah bercakap dengan Tommy Thomas berkenaan kes saman Kerajaan Pusat terhadap Kerajaan Kelantan berkaitan isu Orang Asli di Gua Musang yang difailkan setelah pengumuman tarikh Pilihanraya Kecil Cameron Highland menyerlahkan lagi akan wujudnya konspirasi dan hilangnya kredibiliti, integriti dan kebebasan Peguam Negara.

(10) Pengumuman keputusan Lembaga Kelayakan Profesion Undang-undang Malaysia oleh Pengerusinya, Peguam Negara, Tommy Thomas yang mengiktiraf Sijil Peperiksaan Bersepadu (UEC) sebagai setaraf dengan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) dan A-Levels untuk digunakan dalam kelayakan Peperiksaan Sijil Amalan Guaman (CLP) disifatkan ramai pihak sebagai mencabar status quo kedaulatan Perlembagaan Persekutuan. Keputusan itu dibuat ‘secara unilateral’ tanpa menunggu perbincangan kementerian pendidikan dan merujuk kepada kabinet menimbulkan bantahan dan kritikan rakyat terhadap sikap dan pendirian Peguam Negara.

Justeru jika benar Kerajaan Malaysia Baharu ini masih berpegang kepada prinsip ‘Rule of Law’ dan memelihara kedaulatan undang-undang, maka berdasarkan SEPULUH SEBAB di atas, Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia menegaskan bahawa Tommy Thomas tidak lagi layak untuk terus memegang jawatan selaku Peguam Negara. Beliau wajar meletakkan jawatan secara sukarela dengan segera atau dipecat oleh Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir!


Dr. Asyraf Wajdi Dusuki
Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia

14 Jun 2019

Post a Comment

4 Comments

 1. FUYOOO AYOK MELAWAT LONDON 3 HARI
  BAWAK PELABURAN ATAU RANGKA STRATEGI
  PLAN FITNAH BARU ATAU NAK KIBAR PANJI
  URA2 PERANG KUNYIT MAKIN PARAH KINI


  SUMA WASSUP PENUH DENGAN RESEPI KUNYIT GORENG
  TIADA KUNYIT GORENGAN PUN TIDAK SEDAP KANNN...!
  BANG NON MENGUNYIT, ASSMIN TADAH & ATOK MENGORENG
  HAAH TEPUKK..!!PANJI KUNYIT MANA YANG LINGKUP DULU KITA RAIKAN


  KUNYIT DALAM MASAKAN SODAP MENGUNYIT DLM SELUAR TENGIK MASHAMMMM SETANN..


  miajalipahJR


  GAME DI ARAH OLEH POWERFOOL PUNYA OLANG INI
  SAH SUDAH AZMIN PENGANTI ATOK FITNAH NANTI
  ASSMIN TERHUTANG BUDI OLEH JASA BUDI KUTTY
  MAKA SELAMAT LAH ANAKCUCU KUTTY SERTA KRONI


  AZMIN DAH TERMAKAN BUDI KUTTY JUGAK
  BOBOI DILANTIK JADI TIMBALANYA NNTI
  LENGKAP SUDAH KISAH KEPALA PEROMPAK
  TAPI LANGIT TAK SELALU CERAH WAHAI KUTTY

  MUAHAHAHAHH MUAHAHIHIHIUUEEWW..!!
  BANG NON TADAH, ASMIN HIDU DAN ATOK KASI SAPU...


  miajalipahJR

  ReplyDelete
 2. kalau BN yg perintah sure kes Adib akan ada penyelesaian..
  sudah budaya umno tidak berminat berhimpun buat reformasi

  ReplyDelete
 3. Biarlah doktor pakar memberi keterangan, dia memang pakar, kenapa pula mahu dihalang2 seolah2 ingin menyembunyikan kebenaran. Nampaknya dah ada lotong2 yang masuk campur dalam inkues ini...

  ReplyDelete
 4. Raggie Jessy dr. The Third Force dah buat lapuran polis ke atas PEGUAM NEGARA PARIA PUNDEK SAMSENG/SAMPAH/PENIPU DAP anjing KURAP HOMO JIJIK Zionsi ISrael!! Terus SENYAP repot POLIS ni - JAWAB Ketua Polis Negara oi!!!Si PENDATANG2 PARIA PEGUAM NEGARA PARIA DAP bangkai ANJING homo JIJIK ZIONIS ISrael dan bekas KETUA POLIS KOMERSIAL PARIA HARAM JADAH PENIPU tu mmg. dah mengANJINGkan habis2an, UNDG2 PERLEMBAGAAN/NEGARA, kita, mcm. TANAH MELAYU/NEGARA ISLAM, pusaka nenek moyang BUMIPUTERA kita ni, si KEPALA2 BAPA si PENDATANG2 PARIA HARAM JADAH ni punya!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  SEBENAQnya, pemimpin AGUNG Orang ASAL Islam/Melayu kita, mantan PM/PRESIDEN UMNO amat GEMILANG kami, YAM Orang Kaya Indera Syahbandar-ke 11 PAHANG, YAB DS Mohd. Najib ibni Tun Abd. Razak terCINTA kita, keturunan Almarhum DYMM Sultan Hasanuddin dr. EMPAYAR Melayu BUGIS Sulawesi amat GEMILANG kita, yg. MENENTANG Penjajah Belanda/Zionis KEPARAT, di KEPULAUAN MELAYU, pusaka nenek moyang BUMIPUTERA berzaman kita ni, dan seluruh keluarga YAB DS Najib ini, mahu diROMPAK $berBILLION habis2an, termsk. HARTANAH mereka, dgn. amat KEJAM dan JIJIK, melalui MO PENIPU pelucutkan hak HARAM JADAH, dahlah tu dlm. kes SIVIL, bukan JENAYAH - SETELAH rejim PH bangkai ANJING sdg. KETAKUTAN akibat wang UMNO sbnyk. hampir $45 JUTA serta $400 JUTA aset dan wang peribadi YAB DS Najib dan keluarga, telah LESAP semasa SERBUAN2 HARAM tanpa ikut SOP, dgn. amat JIJIK oleh KETUA POLIS Komersial PARIA haram jadah dan REJIM PH bangkai ANJING tu!! Sdgkan TAK dak BUKTI lansung pun segala HARTA dan WANG YAB DS Najib dan KELUARGA, serta WANG UMNO ni berkaitan IMDB, yg. makin diBUKTIkan di MAHKAMAH!!!!

  Kat BARAT pun TAK pernah, pemimpin2 negara dr. ORANG ASAL depa diROMPAK sewenangnya mcm. ni, apalagi oleh GENG PENDATANG SAMSENG rasis HARAM JADAH mcm. si puaka2 DAPembunuh bangkai ANJING homo jijik ZIONIS ISrael ni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! MAMPOS lu PENGGANAS/PENJAJAH/PERASUAH/PENYANGAK/PENIPU DAP bangkai ANJING homo JIJIK rasis Zionis ISrael!!!!!! Lihat di -

  1. https://www.malaysia-today.net/2019/04/08/penang-undersea-tunnel-corruption-scandal-tommy-thomas-is-proving-to-be-a-bigger-crook-than-guan-eng/

  Penang Undersea Tunnel Corruption Scandal: Tommy Thomas is proving to be a bigger crook than Guan Eng

  By Raja Petra Kamarudin

  Malaysia Today
  Last updated Apr 8, 2019;
  2. https://www.malaysia-today.net/2016/12/05/the-worlds-biggest-media-conspiracy-by-george-soros-clare-rewcastle-and-dr-mahathir-to-destroy-najib-1mdb-and-kadem-al-qubaisi/

  The world’s biggest media conspiracy by George Soros, Clare Rewcastle and Dr. Mahathir to destroy Najib, 1MDB and Kadem Al Qubaisi

  By THE THIRD FORCE

  Malaysia Today
  Last updated Dec 9, 2016;

  3. https://www.malaysia-today.net/2019/05/08/it-seems-the-police-lost-rm400-million-worth-of-valuables/

  It seems the police lost RM400 million worth of valuables

  By Raja Petra Kamarudin

  Malaysia Today
  Last updated May 8, 2019;

  4. http://taipingmali.blogspot.com/2019/05/zalim.html

  Zalim

  Sumber: YAB DS Mohd Najib Tun Abd. Razak

  Taiping Mali blogspot com
  8 Mei 2019;

  5. https://mykmu.net/2019/05/08/rampasan-aset-najib-kenapa-tiada-pendakwaan-hanya-pelucuthakkan/

  Rampasan aset Najib ; Kenapa tiada pendakwaan hanya pelucuthakkan?

  Oleh RHG

  MYKMU net
  May 8, 2019; dan di

  6. http://anotherbrickinwall.blogspot.com/2019/05/black-thursday-face-saving-for-police.html

  Black Thursday: Face saving for police, More AG drama at SRC trial

  Another Brick in Wall blogspot com
  May 09, 2019.

  ReplyDelete

komen² anda akan dipublish setelah disahkan..

terima kasih daun keladi..
esok² sudi la komen lagi..