Full Width CSS

Kerajaan PH Perkenalkan Cukai Gula Mulai Hari IniBermula hari ini, 1 Julai 2019 kerajaan Pakatan Harap (PH) telah mula memperkenalkan cukai gula. Pelaksanaan cukai gula ke atas minuman bergula memang dinanti² sangat oleh rakyat.

Puiii.


Semasa membentangkan Belanjawan 2019, Lim Guan Eng mengumumkan cukai gula akan dikenakan ke atas minuman yang mengandungi gula melebihi lima gram bagi setiap 100 mililiter, begitu juga jus yang mengandungi lebih 12 gram gula bagi setiap 100 mililiter.

Cukai yang diperkenalkan ini bukan sahaja akan memberi impak kepada pembeli tetapi pengilang juga akan cuba untuk menyesuaikan diri dengan perubahan itu. Korang faham tak apa maksud menyesuaikan diri dengan perubahan itu?


Kemungkinannya ada dua.

1. Pengilang akan mengenakan caj lebihan @ harga minuman bergula lebih mahal sedikit dari sebelumnya atau

2. Pengilang akan keluarkan inisiatif produk yang mungkin kurang kandungan gula seperti yang kita tengok hari ini, produk tanpa gula tetapi harga mahal sikit sebab bahan menggantikan gula bukanlah bahan yang mudah didapati.

So adakah pengenalan cukai ini sebenarnya meringankan beban rakyat seperti yang diwar²kan PH sebelum PRU 14 untuk membantu mengurangkan bebanan rakyat?Baca lagi berkenaan lagi cukai baru diperkenalkan mulai Julai 2019, klik sini.

Post a Comment

2 Comments

 1. Tkpa..tk lama tutup la syarikat minuman bergas..bawak lari pelaburan..
  Ada yg hilang kerja nnti..bagus..tk lama la kera jaan ph ni

  ReplyDelete
 2. kikikiki..

  YANG NYATA DEPAN MATA ADA GANG KUNYIT HAWAW MERECIK
  KEPTEN KUNYIT@THIR KEPALA PEROMPAK AVENGES MESIA
  KHAZANAH TH SUMA HARTA DI GADAI CINA BABI TENGIK
  PANJI KUNYIT TERAJUI KEPTEN KUNYIT MAVEL MESIA
  PANJI MNA LINGKUT DULU TEPUK KUAT SKET YAA


  AVRNGERS END GAME CAPTAIN AMERIKA@THOR CIPTA BOX OFFICE PECAH PANGGUNG
  SEMBURIT AVENGERS MARVEL MESIA KAPTEN KUNYIT@THIR CIPTA PECAH PUNGGUNG  KIKIKIKIKI....MAHA AVENGER MARVEL ENDGAME KEPTEN KUNYIT@THIR KASI TEPUK KUAT KUAT PANJI KUNING MERECIK KUNYIT HAWAW MANA YG MELINGKUP DULU...

  SELAGI KEPTEN MARVEL MESIA IAITU KEPTEN KUNYIT@THIR PANJI KUNING KUNYIT MERECIK HAWAW JADI KEPALA PEROMPAK DI MESIA... BUKAN GULA AJER RASA PAHIT DITANGGUNG RAKYAT... BABI PUN BOLEH TERBANG TINGGI...  miajalipahJR

  ReplyDelete

komen² anda akan dipublish setelah disahkan..

terima kasih daun keladi..
esok² sudi la komen lagi..