Sunday, March 4, 2012

Edisi Ulangan : Lynas - Rakyat Jangan Ditipu



Saya kesian dengan nasib parti PAS pada masa akan datang. Suara PAS di dalam barisan
 Pakatan Rakyat semakin hari semakin perlahan. Mungkin perkara ini akan terus berlarutan sehingga lepas Pilihanraya Umum 13 nanti.

Apa saja yang dikatakan oleh PAS, akan didengari dan dikaji oleh PKR dan DAP tetapi akhirnya cakap² tersebut dibiarkan begitu saja. Kerana tidak sependapat dengan geng Pakatan yang tidak ikhlas dalam perjuangan.

Contoh isu Lynas yang diperkatakan oleh Presiden PAS, Hadi Awang. Beliau menyelar tindakan beberapa pemimpin Pakatan yang menentang projek Lynas kerana tidak mendapat nasihat daripada pakar dalam bidang tersebut.

Katanya,

"Kalau nak tahu pasal kelapa sawit, jangan tanya pakar getah" - Hadi Awang

Beliau mengajak semua pihak supaya merujuk kepada saintis PAS, Dr Che Rosli Che Mat, Ahli Parlimen Hulu Langat yang mempunyai kelulusan dalam bidang nuklear dan keracunan.

"Adanya risiko bukan alasan untuk mengharamkan sesuatu perkara. Risiko mesti berpadanan dengan manfaatnya.." - Prof. Dr Ahmad Termizi Ramli

"Setelah saya melihat dari segi infrastukturnya, dari segi bahan yang dibawa, saya sendiri pantau, monitor. Lynas selamat.."- Dr Che Rosli Che Mat


Itu pengakuan kedua² pakar dalam bidang tersebut. Hadi Awang juga menasihatkan orang ramai mendapatkan pendapat daripada pakar ini.


Cuma pendapat daripada 'pakar' nuklear Kuantan si Yb Fuziah tu yang agak jengkel untuk dipercayai. Katanya kilang tersebut bakal melahirkan radiasi yang kuat sehingga boleh menyebabkan berlaku perkara² yang tak diingini seperti di loji nuklear Fukushima, Jepun semasa kejadian tsunami baru² ini. 

Industri Rare Earth pada dahulunya didominasi oleh Amerika yang mana berakhir pada tahun 1980-an yang mana selepas itu penghasilan Rare Earth dikuasai oleh China. 

China yang mempunyai 48% rizab Rare Earth dilihat bakal menjadi kuasa teknologi moden menjelang 2015 berbanding Amerika yang mempunyai rizab Rare Earth sebanyak 13%. Manakala Australia, Kanada dan Russia difahamkan mempunyai rizab tersendiri.

Foto tapak pembinaan Lynas :


Ikuti 25 fakta penting yang perlu diketahui oleh rakyat Malaysia mengenai Lynas :

1) Projek Lynas merupakan satu kejayaan besar kerajaan dalam mendapatkan pelaburan dari luar negara dalam jumlah yang besar malah ianya dipersetujui serta diakui oleh pemimpin DAP Leong Ngah Ngah yang mana turut disiarkan dalam tabloid cina.

2) Dr. Che Rusli Ahli Parlimen PAS Hulu Langat yang mana merupakan pakar radioaktif juga mengatakan bahawa projek ini tidak berbahaya dan mengikut piawaian antarabangsa. 

3) Loji Lynas yang dalam pembinaan di Gebeng dipasang dengan sensor radiasi dan peralatan terkini dalam mengendali pencemaran.

4) 12 kolam simpanan sementara yang dilapisi dengan plastik padat berdentisiti tinggi turut dibina dan diletakkan di dalam tanah akan dilapisi dengan tanah liat bagi membolehkan tempat simpanan tersebut kedap air yang mampu menahan tahap radioaktif sehingga ia dikeluarkan.

5) China menghasilkan 97% daripada bekalan dunia manakala Jepun merupakan pengimport terbesar Rare Earth. Ketika kedua negara ini mengalami perbalahan diplomatik China menggunakan logam berharga ini sebagai senjata untuk memaksa Jepun tunduk serta berdamai dengan mereka.

6) Dalam teknologi menghasilkan telefon pintar dan kereta hibrid produk Rare Earth merupakan sumber utama bagi Jepun. Kerana mereka bergantung sepenuhnya kepada Rare Earth.


7) Rare Earth mengandungi tahap radioaktif yang paling rendah. 

8) Lynas enggan meneruskan pelaburan mereka di China berikutan sekatan ke atas semua produk akhir. Manakala cukai import dan eksport untuk Rare Earth dikenakan sebanyak 25% selain sekatan juga turut dikenakan. Ini membuatkan harga bahan berkenaan berganda-ganda. 

9) Sebelum komited untuk menempatkan pelaburan mereka di Malaysia Lynas telah pun menerima kelulusan untuk membina kilang Rare Earth mereka di Australia malah China juga turut memberi kelulusan yang sama. Walaupun ada kes di Boutou di mana tahap radiasi dilaporkan mencemari sumber air utama penduduk setempat. 

10) Malaysia dipilih kerana lokasi strategik dengan pasaran, mempunyai akses kepada bahan kimia yang berkualiti tinggi, peralatan dan juga kemahiran teknikal yang miliki Malaysia diperakui oleh pihak Lynas.

11) Lokasi Pelabuhan Kuantan juga dilihat lebih strategik untuk aktiviti pemerdagangan, China tidak dipilih kerana lokasinya yang jauh dan tinggi jumlah cukai importnya manakala Australia lokasinya dilihat tidak strategik dari segi geografi.

12) Tempoh pengecualian cukai selama 12 tahun yang diberikan kerajaan adalah kerana status Lynas sebagai perintis Amoco dan WR Grace selain itu Lynas akan mempromosikan pelbagai produk industri pendokong di Malaysia yang merangkumi perabut, kimia baja dan lain-lain. Secara tidak langsung ianya memberi manfaat yang besar kepada industri peruncitan F&B di Malaysia.

13) Lynas juga telah bersepakat dengan lain syarikat untuk menukar produk sampah kepada konkrit. Tahap torium yang boleh diubah menjadi produk sampingan yang tidak berbahaya seperti agregat semen yang digunakan dalam pembangunan jalan.

14) Pembangkang yang diwakili Fuziah Salleh cuba untuk menghentikan Lynas dengan tujuan untuk menghilangkan keyakinan serta kepercayaan negara luar kepada negara dan bangsa Malaysia dengan ini Malaysia dilihat tidak mampu membuat keputusan walaupun ianya berdasarkan standard antarabangsa dan undang-undang.


15) Rang Persetujuan Perlesenan Lynas adalah dari Agensi Pusat di bawah MOSTI dan Perkhidmatan Industri dan Tenaga Atom Licensing Board (AELB) dan dipantau penuh oleh Agensi Tenaga Atom Sedunia (IAEA).

16)
 Kelulusan lesen kepada Lynas tiada kaitan dan kena mengena dengan Kerajaan Negeri Pahang.

17)
 Panel bebas daripada (IAEA) turut dilantik oleh kerajaan pusat berikutan timbul kebimbangan terhadap aspek keselamatan projek berkenaan. Seramai 10 orang pakar yang diakui arif dalam ilmu masing-masing dilantik menanggotai panel berkenaan yang dipimpin oleh Dr. Tero Varjoranta dari Finland di mana beliau merupakan Pengarah Bahagian Bahan Bakar Nuklear dan Teknologi Limbah IAEA.

18)
 Pakar-pakar iaitu Jan Van Der (Belanda), Dr. Leo M. Lowe (Kanada), Prof. Dr. Balagopala Pillai (India), Dr. Dennis Wymer (Inggeris), Scawela Ulric Hanna Kajander (Findland), Dr. Horts Monken Fernandes (Brazil) dan Hiroko Raticliffe yang bertindak sebagai pembantu pentadbiran.

19)
 Semua ahli panel yang dilantik ini mempunyai kepakaran khusus dalam perlindungan sinaran, penilaian keselamatan, pengurusan sisa, pengangkutan dan tindakan pembaikkan.

20)
 Misi pasukan ini adalah untuk mengkaji semula tahap pematuhan terhadap Piawaian Keselamatan Antrabangsa. Terutama berkaitan dengan tahap keselamatan radiasi.

21)
 Tahukah kita bahawa Indonesia, Vietnam dan Bangladesh yang merupakan negara lebih miskin dari Malaysia telah pun merancang untuk memulakan projek ini dimana mereka bakal mengendalikan loji nuklear sendiri menjelang 2020.

22)
 Bahan mentah yang digunakan oleh Asian Rare Earth di Bukit Merah ialah bahan 'Tin Mining Tailings' yang mana mana ianya berbeza dengan yang digunakan oleh Lynas. Di mana 'Tin Mining Tailings' ianya 50 kali lebih tinggi tahap radiasinya.

24)
 Rata-rata pekerja Lynas akan menerima 2 millisivert /setahun tahap radiasi dibandingkan dengan mereka yang merokok sekotak rokok sehari dimana ianya menerima 150 millisivert/setahun tahap radiasi.

25)
 Para pekerja di loji ini hanya menerima 10% radiasi tambaan sebagaimana diterima dalam kehidupan harian para juru x-ray perubatan dan pergigian.


Menurut Fuziah Toron lagi, kesan radiasi ini bakal menyebabkan tumbesaran manusia terbantut dan akan memberi kesan kepada tumbuhan hijau dan lain-lain.

Baca sini fakta² yang diselewengkan oleh puak pembangkang.

Selain itu juga saya ingin menyenaraikan beberapa fakta penting untuk difahami oleh rakyat Malaysia khususnya penduduk Kuantan dan sekitarnya.


Berdasarkan penerangan ringkas ini, maka wajarlah kita mempercayai bahawa
 individu dari kalangan kita tahap radiasinya lebih tinggi berbanding loji yang bakal dibina di Gebeng. Malah kawasan persekitaran pejabat Fuziah Salleh juga saya difahamkan mengandungi tahap radiasi yang tinggi yakni tahap menghasut paling dasyat.

Adakah para pembaca memahami apa yang tersimpan dan tersirat selama ini? Adakah Yb Fuziah Toron merupakan pakar atom, pakar bom, pakar nuklear atau pun pakar memburukkan kerajaan?

Pada hemat saya, mudah saja mahu fahami kehendak rakyat anti-Lynas ni. Mengapa pada perhimpunan hijau yang lepas di Kuantan, Pulau Pinang terdapat hampir 80% orang Cina? Mengapa?


Pasaran semasa di Malaysia kini dimonopoli oleh satu kaum saja iaitu kaum Cina dan apabila Lynas bakal siap kelak, pasaran semasa dalam negara ini akan dimiliki sama rata oleh semua kaum dalam Malaysia ini. Maknanya semua Bangsa Melayu, Cina, India dan kaum² lain akan mendapat manfaat daripadanya.


Kaum Cina DAP ni, sudah lebih awal menghidu akan kebenaran perkara ini. Takut untuk bersaing dan berkongsi kejayaan bersama Melayu, mereka lebih awal mengatur strategi untuk menidakkan projek Lynas ini.

Jika tekaan saya ini salah, saya wajib memohon maaf tapi lambat lagi nak mohon maaf kan.

Tetapi dalam keadaan isu Lynas ini masih diperdebatkan, muncul satu ekor babi upahan DAP yang gemar mencari publisiti murahan. Selepas kontroversi demi kontroversi, kali ini muncul dengan video klip bangangnya mengutuk negara jiran sesuka hati.


Anak haram jadah punya Namewee. 

So kesimpulannya, isu Lynas ini bukanlah isu setempat mahupun nasional, ia sudah menjadi isu politik. Ini merupakan salah satu strategi pembangkang untuk menidakkan kedatangan pelabur asing untuk melabur dalam projek Lynas nanti.

Penghabisannya, kerajaan Barisan Nasional bakal dipersalahkan kerana gagal membawa masuk pelaburan asing ke dalam negara dan bla bla bla bla bla. 

Baca sini, bukti kadar mSv.
Baca sini, Lynas memang selamat tapi isteri orang belum tentu selamat.
Baca sini, cerita hujung minggu Lynas di Kuantan.

Akhir sekali, saya mencadangkan dan memohon agar Pakar Nuklear Tersohor merangkap Yb Kuantan, Fuziah Toron berdebat secara terbuka dengan Yb Hulu Langat, Dr Che Rosli Che Mat mengenai isu Lynas Positif atau Negatif?

Amacam, ada berani?

No comments:

Post a Comment

komen² anda akan dipublish setelah disahkan..

terima kasih daun keladi..
esok² sudi la komen lagi..

BAJU SEA GAMES 2017

BAJU SEA GAMES 2017
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...