Sunday, April 1, 2012

Salah UMNO Lagi !Pakatan Rakyat mengutuk dakwaan terbaru untuk menyemai rasa takut terhadap ancaman Kristian di negara ini, dan mendakwa ia adalah taktik Umno untuk “menakut-nakutkan” majoriti umat Melayu Islam.

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, yang berkuasa di Malaysia adalah Umno yang bertanggungjawab menjaga agama, menjaga kewangan – jadi seandainya dakwaan tersebut benar, tambahnya, maka ia bermakna Umno gagal untuk memperkukuhkan iman umat Islam.

Sehubungan itu, tegas Anwar, dakwaan tersebut adalah tidak lain daripada usaha jijik politik untuk menggunakan agama bagi menakut-nakutkan rakyat, lapor Malaysiakini.

Bercakap dalam sidang akhbar di Parlimen hari ini, Anwar menegaskan bahawa seandainya gerakan itu wujud untuk mengancam akidah umat Islam, maka terdapat tindakan undang-undang yang mencukupi yang boleh diambil.

Beliau mengulaskan surat mengenai seminar yang dianjurkan Jabatan Pelajaran Johor Sabtu ini yang bertajuk ‘Pemantapan Aqidah, Bahaya Liberalisme dan Pluralisme Serta Ancaman Kristianisasi Terhadap Umat Islam. Apa Peranan Guru? ‘

Surat yang ditujukan kepada pengetua dan guru besar sekolah rendah dan menengah di daerah Johor Bahru itu, memerlukan dua guru agama dari 55 sekolah di daerah untuk menghadiri seminar tersebut.

Seperti dakwaan memurtadkan umat Islam sebelum ini, Anwar berkata, pihak berkuasa berkenaan gagal untuk mengemukakan buktinya.

Tahun lepas, Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) menyerbu sebuah majlis yang dianjurkan Komuniti Harapan di premis Gereja Methodist Damansara Utama (DUMC) berdasarkan maklumat yang mendakwa berlakunya perbuatan murtad.

JAIS mendapati 12 orang Islam di kalangan hadirin di situ tetapi pihak penganjur menafikan sebarang dakwaan cuba memurtadkan umat Islam, dan menegaskan bahawa ia adalah majlis makan malam untuk mengumpul dana bagi kumpulan sokongan HIV.

Sebelum kontroversi itu tercetus beberapa pemimpin DAP dituduh berkomplot dengan pastor untuk menjadi Kristian sebagai agama rasmi negara.Yela semua salah UMNO. Macamlah ko tu tak bersalah langsung Anwar Ibrahim oiii~

2 comments:

 1. KEHKEHKEH TU PSL KUNCI SYURGA DI PEGANG BROO

  ReplyDelete
 2. Yaaa, semua salah UMNO.

  Pakatan je yg suci, x pernah buat salah & silap...

  NURUL IZZAH TAKUT DITELANJANGKAN RAJA NONG CHIK? Baca di sini!

  http://apakecoh2.blogspot.com/

  ReplyDelete

komen² anda akan dipublish setelah disahkan..

terima kasih daun keladi..
esok² sudi la komen lagi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...