Friday, September 28, 2012

Kenyataan Rakyat Prihatin Terhadap Old Town White Coffee #respect


Pertanyaan Dan Minta Penjelasan Bukannya Serangan Bagi Pengetahuan Rakyat Khususnya Beragama Islam

Salam Sahabat2 Yang Saya Hormati.

Isu Sijil Halal Old Town White Coffee Kini Kembali Panas, Bila Saya Menanyakan Soalan Saya Pada YB Ngeh Koo Ham Di Laman Twitter. Saya Menanyakan Soalan tersebut Atas Dasar Tanggungjawab Saya Sebagai Seorang Islam.

Tetapi Yang Pelik Nya Ada Segelintir Penyokong2 Politiknya Marah Saya Menanyakan Soalan Tersebut. Setahu Saya , Soalan Tersebut Bukan Pun Bentuk Serangan Tapi Lebih Daripada Mahukan Penerangan.


Berkali2 Beliau Mengeluarkan Kenyataan Yang Menguriskan Hati Umat Islam Di Malaysia Pada Yang Mengamuk dan Marah2 Mengenai Soalan Sijil Halal Old Town White Coffee Tu, Adakah Dengan Mendiamkan Diri Dan Peluk Tubuh Cara Nya Hanya Kerana Kepentingan Politik Atau Sama2 Mencari Kebenaran Isu ini.


Soalan Yang Pernah Di Tanyakan Pada JAKIM Isu Sijil Halal Old Town White Coffee. Old Town White Coffee ada dalam senarai halal JAKIM. Jadi, apakah yang digembar-gemburkan sekarang ini yang Old Town White Coffee Kopitiam tidak halal?

Hanya Setengah Minuman Nya Sahaja Dan Tiada Makanan. Sebenarnya, senarai tadi tidak lengkap kerana tidak menyenaraikan secara penuh produk2 yang halal.

Jika diteliti sijil halal yang didapati di website Old Town White Coffee sini, produk2 yang disenaraikan sebagai halal terdiri daripada sebahagian minuman yang disajikan di Old Town White Coffee Kopitiam.

Sijil tersebut boleh dilihat di website itu di tab "Our BUSINESS" di bahagian "Our Laurels". Ini adalah gambarnya.Daripada maklumat ini, logo halal JAKIM yang digunakan pada iklan2nya adalah bersandarkan kepada sijil ini.

Sebagai pengguna muslim, perkara ini boleh dilihat sebagai satu helah untuk menarik pelanggan2 yang beragama islam menjamu selera di restoran berkenaan. Lantaran itu, kita seharusnya lebih berhati-hati dalam memilih tempat menjamu selera.

Ada pula yang kata ada yang dah dapat sijil halal disetengah-setengah premis, soalan saya kembali..Saya mahukan 100% Old Town White Coffee mempunyai Sijil Halal, Bukannya 5%,10%,20%,30% Atau 50% Tapi 100% Premisnya di Seluruh Negara Harus Mendapat Sijil Halal.

BOIKOT SELAGI BELUM 100% PRESISNYA ADA SIJIL HALAL

Jadi bagi saya,selagi pihak mereka tidak melaksanakannya ianya menjadi kewajipan kita untuk tidak mengunjung premis-premis mereka malah BOIKOT nya demi kepentingan agama islam.

Kesimpulannya, Old Town White Coffee Kopitiam hanya mempunyai sijil halal untuk minuman sahaja. Pengguna2 muslim seharusnya memilih tempat yang lebih sesuai iaitu restoran2 yang mempunyai sijil halal untuk semua minuman dan makanan yang disajikan.

Sentiasa mencari yang halal.

Armand Azha Hj Abu Hanifah
Rakyat Yang Perihatin

3 comments:

 1. Yang penting kita beri kesedaran kepada anak2 kita. Dulu kami sekeluarga, tiap2 hari pasti beli ROTI KINGs untuk sarapan/minum teh.. mesti tiap hari...

  Kami perhatikan sijil halal yang dipampang bukan dari JAIS, kerana ragu/ was was dah 4tahun tak lagi masuk kedai2 Kings.

  Restoran cini "HALAL" ala western yg dekat rumah kami, boleh dikatakan tiap hari kami lunch atau dinner situ - BESAR sijil HALAL kat pintu kaca. Sembang2 tokey tersilap cakap untuk dpatkn label HALAL RM2.K kawan boleh tolong bikin...

  Saya maalumkn hal ini kpd adik saya yg kerjaya pakar bhgn penyelidik/analisa makanan, secara resmi tulis surat kpd Restoran cina ini, konon nak hantar student2 dia buat kaji selidik (lawatan sambil belajar/research) bahan2 kegunaan dalam masakan kedai "HALAL" dia...

  Belum sempat adakan temujanji (official) COP HALAL yg terpampang selama 6tahun tiba-tiba diturunkan. Cina tu tak tau whistleblower tu saya, saya tanya apasal tiba-tiba takder COP HALAL lagi, dia kata kawan Islam dia duk tolong buat permohonan baru!

  Saya terangkan dgn mendalam kpd tokey apa sebenar erti HALAL bagi Islam, dan hint, sekarang ketat, pegawai bole menyamar jadi pelanggan, ambil sampel makanan dah boleh uji kandungan bahan2 mereka. Hah, sejak itu amapi hari ni takde lagi COP HALAL.

  Jadi faham2 saja le, kalau kita ragu2, buat cara official.

  ReplyDelete
 2. Tahniah bro, sbb baru tahu siapkah yg sebenarnya pencetus kpd kebenaran. Mohon copy artikel. Salam perjuangan

  ReplyDelete
 3. Pihak Jakim buat pa.. Dah tahu ada isu ini cepat la selesaikan.. White coffee ni sape yang x kenal.. Xkan sbb nak jaga ekonomi dan pelabur buat xtaw ja.. Isu halal bukan main2.. Nnti jadi darang daging.. Bile anak2 x dgr cakap salahkan org lain..

  ReplyDelete

komen² anda akan dipublish setelah disahkan..

terima kasih daun keladi..
esok² sudi la komen lagi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...