Tuesday, September 4, 2012

Mari Belajar Jawi Versi Lambang Salib

Artikel dari blog personal berkenaan buku Belajar Jawi yang mengandungi tanda salib. Teruskan membaca di bawah.


Buku ini adalah buku yang baru anak buah aku beli. Masa beli dalam plastik lagi so tak dapat la nak belek-belek dulu baru beli. Niat nak biar anak buah aku belajar pandai walaupun dia belum pandai membaca dan mengeja. Sampai rumah kita orang macam biasa letak buku ni kat atas meja study anak buah aku. So dia pun main la buku tu belek sana belek sini.

Semalam waktu aku jaga dia aku pun tengok-tengok lah buku yang dia baca ni. Bagus lah ada dwi bahasa, ada ejaan rumi, jawi siap ada gambar so budak-budak kecik boleh paham.



 

Tengok dari luaran macam buku agama islam untuk budak-budak belajar alif ba tak tapi sampai kat Sad tertera gambar dan perkataan Salib. Aku pasti yang buku kanak-kanak ni bukan orang Islam yang buat. Kalau orang islam tak akan letak simbol dan perkataan Salib tu.

Aku bukanlah marah kat pengedar dan pencetak buku ni tapi dalam banyak-banyak perkataan kenapa nak jelaskan yang Sad itu adalah Salib.. Banyak lagi perkataan boleh diterangkan.. Rasanya ini agak sensetif bagi aku dan keluarga sebab ianya melibatkan agama.



So aku rasa amat tak sesuailah buku “My Little Board Book – Belajar Jawi” dari syarikat Ladybug ni untuk anak buah aku. Lepas ni terpaksa simpan dan next time sebelum beli kena belek dulu takut ada pekara-pekara yang sensetif ada dalam buku tu. Tapi susah gak pemilik kedai dah siap bungkus dalam plastik. Tak pe lah.. Aku share kat blog aku dulu supaya orang lain tak terbeli buku yang sama.

Sumber : Mohd Zaid

23 comments:

  1. takde la....kau je yang bodoh sensitif melampau sangat..takde apa2 pun kalau ada gambar salib...awat? mudah sgt ke anak ko jd murtad kalau tengok gambar salib? dasar gampang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dasar tukang komen yang gampang.. Ko tak perlu utk panggil org gitu.. Agak² lah..

      Delete
    2. Gini hasil2 puak liberal pakatan apabila unsur2 kristianisasi diserap masuk xdipedulikan mereka.

      Delete
    3. chill bro, mamat atas tu mmg kureng didikan agama...sbb tu mentaliti dia rendah, dia x tau org2 kafirun kt luar tu cuba pelbagai cara nk jatuhkan islam. sikit2, lama jd bukit...dh mmg budak ni bangang nk mampos tahap cipan.

      Delete
    4. Anonymous September 4, 2012 4:34 PM

      liberalnya ko,camtu kita leh le makan roti canai sebelah apek mkn bat kut teh?bkn kita mkn babi cuma duduk sebelah je....tu le namanya SENSITIVITI MUSLIM

      or ko mmg dah mkn sama daging oink2 tu?

      Delete
    5. Apabila kita terlalu mengambil sikap 'takpalah' ataupun 'sikit je tu' yg sebenarnya memerangkap diri kita tanpa disedari.

      Anon di atas mungkin menganggap ia sebagai buku ejaan Jawi namun saya yakin para pembaca lain bijak memahami apa yang puak kafirun ini cuba sampaikan.

      Delete
    6. Murtad pun perkara kecik bagi kau, apa sangat dgn hal2 boddo macam ni, kan anon PASsial.

      Delete
  2. anon kat atas ni aku rasa dah murtad la riz..aku syorkan kita report je kat jabatan agama n KDN

    ReplyDelete
  3. pihak kristian ni gampang sikit....mmg celaka nk murtadkan org islam....pembelajaran anak2 islam tidak sepatutnyer ade unsur2 kristian walaupun 1%....kristian ni agama sesat...kena wt laporan polis ni....atau wt aduan pejabat agama

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang benar dakwaan tu. Saya sendiri musykil. Menurut blogger Mohd Zaid, beliau sendiri sudah buat report pada Jabatan Agama tp tiada tindakan ataupun maklum balas.

      Delete
  4. terima kasih kerana share..

    ReplyDelete
  5. mne mungkin xde kesan.. tgok mnde2 tu pun boleh gelap hati.. sbb tu musuh2 islam skrg rosakkn ummat islam bkn dgn kekerasan, perang. cukup dgn hiburan yg berlandaskan nafsu, perempuan.. habis punah ummat islam akhir zaman nie,, tahniah pd tuan pnya blog yg sensitif. moga islam kembali didaulatkan.. amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya setuju tu. Sama² kita bersatu mendaulatkan kesuciaan Islam

      Delete
  6. bodo ko yang kat atas ni...pukimak anak haram sial,,apsal ko nak komen macam tu..babi..pukimak bapak ko..mak ko...babi..sial..kalau ko ade kat depan aku mmg aku terajang ko dah sial anak haram..ko ni mmg dasar anak haram....

    ReplyDelete
  7. mmg marah,tak tau apa masalah dia,dia ni kafir ke?....setan ke,betul cakap bang,kalau saya tau dia ni,memang saya bagi dah,saya mmg x berapa pandai ilmu agama,tapi bile tgk komen dia tu,saya jadi marah sangat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah dia. Nak kata tokey buku, takkan lah kot hehe..

      Delete
  8. Soalan nye..siapa yg approved buku ni..memang yg menerbitkan buku ni salah..tetapi yg lagi bersalah adalah approved buku ni sebab x semak betul2 sebelum diedar/dijualkan kepada umum.

    ReplyDelete
  9. Minta pihak jabatan agama islam siasat buku2 terbitan publisher tu. Kalau x silap tu karya tempatan..

    ReplyDelete
  10. Jabatan agama islam sudah digula2kan...mana ada power sgt sbb tu la ktistian bangang tuh mudah jer wat mende2 camni..

    ReplyDelete
  11. aku rasa mamat anon tu dah murtad kot,,jgn jabatan agama islam pun makan rasuah sudah,,kdg2 rakyat msia ni dgr je pasal duit terus gelap mata

    ReplyDelete

komen² anda akan dipublish setelah disahkan..

terima kasih daun keladi..
esok² sudi la komen lagi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...