Monday, April 7, 2014

Orang Kata Macam Beruk Terkinja-Kinja #1Malaysia


Tak senonoh perangai Ahli-Ahli Parlimen Pembangkang di dalam Dewan Rakyat apabila membahaskan isu GST.

Lihatlah sendiri bagaimana perangai mereka ini yang 'kebal' undang-undang. Nasib rakyat terbiar, mereka pula bertunggang langgang dalam Dewan Rakyat memperjuangkan GST.

Nak baca sikit, apa itu GST & ada ia memberi manfaat kepada pengguna.

VAT/GST diperkenalkan di Perancis pada 1954 oleh Maurice Lauré, untuk mengganti sistem yang sangat bergantung kepada cukai yang tidak menentu berdasarkan jualan bagi menyeimbang dengan sistem cukai pendapatan yang tidak begitu berkesan.

Kini 138 negara melaksanakan Value Added Taxes (VAT) sementara beberapa negara – terutama US, mengenakan cukai jualan, biasanya cukai pada satu aras sahaja diperingkat runcit. Dalam hamper semua negara cukai-cukai ini adalah sama ada penyumbang terbesar atau penyumabang kedua besar kepada peroleh negara.

GST atau dalam Bahasa Inggeris Goods and Services Tax adalah sejenis cukai di mana apa sahaja barang dan perkhidmatan yang digunakan oleh pengguna mengandungi elemen cukai. Sebab itulah ia juga dikenali sebagai cukai kepenggunaan (consumption tax). Dalam erti kata yang lain, asasnya jauh lebih luas daripada Cukai Jualan dan Cukai Perkhidmatan yang ada sekarang.


GST adalah cukai penggunaan dan ia berasaskan konsep nilai ditambah. GST dikutip daripada pelanggan untuk pihak kerajaan oleh organisasi perniagaan yang berdaftar dengan pihak berkuasa cukai. Lazimnya, pembekal atau penjual boleh mendaftar untuk mengutip GST jika jumlah jualan tahunan bagi produk atau perkhidmatan yang dibekal melebihi jumlah tertentu yang ditetapkan.

GST diambil kira dalam setiap tahap urus niaga. Jumlah jualan barangan dan perkhidmatan (dikenali juga sebagai bekalan) merupakan jumlah nilai yang diterima oleh organisasi perniagaan (tidak termasuk GST) ke atas semua aktiviti yang dicukai.


Aktiviti yang dicukai merangkumi aktiviti yang dijalankan secara berterusan. Organisasi perniagaan yang berkenaan hendaklah membekal (atau bersetuju untuk membekal) barangan atau perkhidmatan kepada pengguna sama ada untuk tujuan mendapat untung atau tujuan lain seperti aktiviti perdagangan, pembuatan, kerjaya, persatuan atau kelab.

Harga bekalan yang dijual ditetapkan selepas mengambil kira GST. Organisasi perniagaan juga boleh menuntut kredit cukai bagi setiap GST yang telah dimasuk kira dalam bekalan yang dibeli untuk tujuan mengendalikan perniagaan. Kredit cukai ini dikenali sebagai “kredit cukai input”.

Saya percaya GST ini bertujuan baik dan bukannya membebankan pengguna. 

Hebat betul Ahli Parlimen Pembangkang Ni siap bergambar bagai macam b***k yang baru belajar pegang sepanduk.

5 comments:

  1. Memang mcm beruk pun

    ReplyDelete
  2. Rupa je orang bukan manusia dan perangai dari spesis Berok pun

    ReplyDelete
  3. Nak buat camno...yang angkat depa pun macam tu jugak....

    ReplyDelete
  4. memang perangai macam monyet,beruk,ungka,babun,gorila,orang utan,mawas,chimpanzee,kera,siamang,sloth dll

    ReplyDelete

komen² anda akan dipublish setelah disahkan..

terima kasih daun keladi..
esok² sudi la komen lagi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...